"Sarajevo koristi migrante da protjera Srbe, Beograd da reaguje"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da bošnjačke vlasti u Sarajevu i Bihaću koriste migrante kao sredstvo da se protjeraju malobrojni Srbi u Federaciji BiH i otme njihova imovina, te poziva Srbiju da reaguje.
 
Migranti - sarajevo
Migranti

Linta naglašava da su malobrojni Srbi bezbjednosno ugroženi i u opštinama Sanski Most, Bosanska Krupa i Drvar, u FBiH, a da kod Srba povratnika vlada veliki strah i uznemirenost za vlastitu bezbjednost i bezbjednost svojih imanja.

- U srpskim povratničkim selima na području Bosanskog Petrovca i Grahova situacija je veoma teška jer migranti provaljuju u kuće i napadaju povratnike, a policija ne čini ništa da zaštiti Srbe i srpsku imovinu - naveo je Linta u saopštenju.

Situacija se, napominje Linta, dodatno pogoršala kada je vlast u Bihaću u aprilu napravila migrantski kamp u srpskom selu Lipa koje je udaljeno 30 kilometara od Bihaća i u kojem se nalazi više od 1.500 migranata koji su u stalnom pokretu.

Više hiljada migranta boravi izvan kampa i kreću se u grupama od 20 do 30 ljudi, navodi Linta i dodaje da policija Unsko-sanskog kantona šalje čak migrante u srpska sela, govoreći da srpska imanja nemaju vlasnike i da mogu da ih slobodno koriste.

- Migranti su postali ozbiljna bezbjednosna i zdravstvena prijetnja srpskim povratnicima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji jer nemaju nikakvu podršku vlasti - istakao je on.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da traži od vlasti u Sarajevu da se poštuju prava malobrojnih Srba u FBiH koja su garantovana Ustavom i zakonima i međunarodnim konvencijama.

Srbija se, napominje on, snažno zalaže za poštovanje osnovnih vrijednosti kao što su ljudska prava i vladavina prava a ne za jednostrane akcije koje ugrožavaju živote malobrojnih srpskih povratnika i njihovu imovinu.

Linta smatra da Srbija treba da konkretnim mjerama i aktivnostima pomogne srpske povratnike u opštinama Bihać, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bosanka Krupa, Drvar, Sanski Most koji su ugroženi od migranta.

On je dodao da Srbija treba i da pošalje snažnu poruku da će brinuti o njihovoj bezbjednosti i da će se zalagati da slobodno žive na svojim svojim vjekovnim područjima.

- Јedino pravo rješenje za srpske povratnike u navedenim opštinama jeste da se zatvori migrantski centar Lipa, da se obezbijedi kontrola kretanja migranata, da policija zaštiti Srbe i njihovu imovinu i da vlast u Sarajevu počne da radi na povratku migranata u zemlje porijekla - smatra Linta.

izvor:rtrs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano