SAVJETI - Kako odabrati svježe povrće: Mrkvu zagrebite, kupus oslušnite...
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Odlazak na pIjacu zna da bude uživanje, ali i noćna mora, ako kući donesete bezukusne, stare ili nekvalitene namirnice. Na pijaci treba koristiti svih pet čula, jer povrće mora da se gleda, miriše, proba, dodiruje, ali i sluša.

Prvo pravilo je da na pijaci treba skocentrisano posmatrati šta se nalazi na tezgama. Boja je prvi znak da je povrće svježe. Plavi patlidžan mora da ima sjajnu crnu boju, a salata lijepe, zelene listove. Međutim, lijepa boja je samo prvi korak, jer "nije zlato sve što sija", pišu Novosti.

GRAH treba "baciti". Uzme se šaka graha i baci tu gdje je bio. Ako je zvuk "pun" - grah je mlad, a ako je "lagan" stari je.

ŠAMPINJONI mogu da se provjere, pošto nekada i svježi mogu da budu "isprljani" zemljom. Ukoliko su šampinjoni lijepe, bijele boje treba ih pažljivije osmotriti, jer kapica ne smije da bude odvojena od "nogice". Samo ako su spojene u cjelinu pečurka je svježa i treba je kupiti.

KRASTAVAC I TIKVICE treba da budu jakih boja i čvrsti na dodir.

GRAŠAK mora da bude jarke zelene boje, ali krupna zrna su sigurno stara. Ukoliko je u mahuni, treba je dodirnuti i opipati veličinu zrna, pa ukoliko su mala - grašak je premlad.

ZELENU SALATU, takođe, treba pipati. 'Puterka' se lako prepoznaje po obliku listova, ali je uvijek bolje kupiti onu koja ima glavicu, a to može da se utvrdi okom i nježnim dodirom kod korijena.

PARADAJZ ne treba "kupovati očima", jer najljepšu boju ima uvozni, koji je i savršenog oblika i veličine. Treba tražiti stare sorte koje su često blijeđih nijansi i različitih veličina.

BURANIJA umije da prevari, pa treba odlomiti vrh i povući ga sa strane gdje je spojena. Ukoliko sa odlomljenim vrhom krene i konac - buranija je stara.

CRNI LUK mora da ima lijepu boju, ali je još važnije da bude čvrst. Isto važi i za MRKVU, koju treba noktom blago zagrebati i domaćici će biti jasno da li je svježa.

Mnogi kupuju što veće i crvenije JAGODE, a to je pogrešno. Treba pogledati peteljku - ne smije da bude 'ukovrdžana'.

Neko voće i povrće se "sluša". Takav je, recimo, KUPUS koji mora da ima tup zvuk. Treba kuckati lubenice, pipun i tikve - ne smiju da imaju šupalj, već "pun zvuk".

Vijesti online

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano