SKANDAL U NEMAČKOJ: Bivši ministar osuđen za proneveru ogromnog novca, može zadržati penziju od 6700 evra!

BIVŠI ministar finansija Rajna-Palatine (Nemačka), Ingolf Dojbel zasad može zadržati penziju.
 
 

Viši upravni sud države doneo je odluku po hitnom postupku.

Pozadina je afera Nirburgring. 2009. godine međunarodno privatno finansiranje širenja Nirburgringa spektakularno je propalo. Koštalo je oko 330 miliona evra. Kada nije pronađen nijedan investitor, Rajna-Palatinat morala je da uskoči i Dojbel je podneo ostavku.

https://twitter.com/WernerLenhard/status/1365965317294407682

Sedamdesetogodišnji bivši političar proglašen je krivim za proneveru i lažno svedočenje nakon dugih pravnih sporova. Regionalni sud u Koblencu osudio ga je na dve godine i tri meseca zatvora.

Presuda iz Koblenca iz januara 2020. godine kasnije je postala pravosnažna, a u oktobru 2020. godine, Dojbelu je obustavljena isplata penzije. Prema ranijim izveštajima, ona iznosi oko 6700 evra mesečno, piše Špigl.

Dojbel se obratio upravnom sudu koji je presudio protiv njega. Međutim, viši upravni sud drugačije ocenjuje njegiv slučaj. Važeća uredba pravi razliku između toga da li su krivična dela počinjena pre ili posle penzionisanja. Dojbel je podneo ostavku nakon afere u julu 2009. i povukao se tri meseca kasnije.

https://youtu.be/Mf0rvPwap28

Prema sudijama, Dojbel stoga nije izgubio pravo na penziju. Nije dozvoljeno sabiranje kazni za dela počinjena pre i posle penzionisanja, kao što je to činio niži sud.

 
Novosti
 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: