Josip Katalinski Škija - dokumentarni film
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nakon „Kelija“ i „Haseta“, urednik sportske redakcije Federalne televizije Muhamed Bikić, autor je još jednog dokumentarnog filma o legandarnom bh. fudbaleru, a nadasve čovjeku. Naime,  u produkciji Federalne televizije snimljen je film „Škija“, koji govori legendarnom fudbaleru Željezničara, Josipu Katalinskom koji je po mnogo čemu ostao upisan zlatnim slovima u analima tadašnjeg jugoslavenskog fudbala.

„Škijin historijski gol protiv Španije 1974., godinama se vrtio na špicama sportskih emisija u bivšoj državi, a te godine je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije i bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Katalinski je također član prve šampionske generacije Željezničara 1971/72 godine u kojoj je ostavio neizbrisivi trag. Bio je jedan od osnivača Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i dugogodišnji koordinator za omladinski fudbal. Upravo, bh. nogometna kuća svake godine organizira međunarodni turnir u znak sjećanja na legendarnog Škiju, kao i Akademija na Ilidži koja nosi njegovo ime. Kratko rečeno, riječ je o jednom velikanu koji je ostao upamćen za sva vremena na našim prostorima“, kaže autor Bikić i nastavlja o reakcijama na dokumentarac koje su uslijedile širom svijeta.

„Kao što sam bio najavio, nakon filmova 'Keli“, o Želimiru Vidoviću (2018) i „'Hase, o Asimu Ferhatoviću (2019), uslijedila je jos jedna nezaboravna priča naših dobrih ljudi ispod Trebevića. Upravo se sve reakcije širom svijeta, odnose na Škijinu ljudskost. I danas na svim kontinentima ljubitelji fudbala sjećaju tog historijskog gola u Frankfurtu, ali Škije i van terena, kao nezaboravnog gospodina, šarmera, pa i glumca jer se okušao svojevremeno u jednom filmu, a bio je i prijatelj sa čuvenim svjetskim glumcima. Također, moram istači da su mi iz istočnog i zapadnog susjedstva, posebno čestitali, što nisam zaboravio spomenuti i lik i djelo Škijinog imenjaka, tadašnjeg prvog čovjeka Jugoslavije, Josipa Broza Tita, koji je upravo te 1974. godine izabran za doživotnog predsjednika. Zaista je film odlično primljen i svakodnevno mi stižu poruke...“.

Film Škija, u režiji Amera Kulovca, kamera Almir Čauušević i montaža Amar Bidžević, sniman je na autentičnim lokacijama, gdje je Škija rođen i odrastao na Ilidži, stanovao u Hrasnu, igrao fudbal na Grbavici i Koševu, na groblju gdje je ukopan na Stupu, a gdje danas egzistira Akademija fudbala Josip Katalinski.

U filmu učestvuju Škijini savremenici, saigrači, protivnici na terenu, kao i porodica i prijatelji, Jasna Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branimir Jelušić, Slobodan Janjuš, Zdenko Jelić, Fuad Muzurović, Vahidin Musemić, Sead Jesenković, Musaid Špiritović, Fuad Kovačević i Tomislav Barić.

Škija, dokumentarni film

Dokumentarni film „Škija" u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, govori o legendarnom fudbaleru Željezničara Josipu Katalinskom koji je p...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano