SLAVA JUNAKU - 22 GODINE OD UBISTVA SRĐANA KNEŽEVIĆA, 22 GODINE NEPRAVDE
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Бели вукови

07.08.2020. godine se navršava tačno 22 godine od svirepog ubistva Srđana Kneževića, komandanta elitne jedinice Vojske Republike Srpske, ,,Belih vukova”. I nakon 22 godine počinioci i nalogodavci nisu otkriveni.

Srđan Knežević je istinska legenda iz otadžninskog rata koja živi među Srbima u Republici Srpskoj, a naročito  na području Sarajevsko-romanijske regije. Neustrašivi komandant legendarne jedinice koja je dobila naziv po tome što su njeni pripadnici ostali zavejani u mećavi na planini Bjelašnici, a na njihov poziv pretpostavljenoj komandi za pomoć dobili su odgovor o nemogućnosti evakuacije uz motivacionu poruku: ,,izdržite…vi ste beli vukovi!”.

edinica je čudom preživjela mećavu i od tada pa sve do kraja rata pratila ih je vojnička sreća, a ratni uspjesi su se nizali iz dana u dan. Nevjerovatni uspjesi brojčano male jedinice, nošene fanatičnim herojstvom njenih pripadnika stvorili su ogromnu popularnost u javnosti na obje zaraćene strane. Tu popularnost jedinica je nastavila povećavati još većim uspjesima, gdje su kao podrška drugim jedinicama redovno vraćali pale borbene linije, prelazeći nekada čak preko sto kilometara vraćajući po dvije linije na dva ratišta za isti dan.

Vijest o njihovoj pojavi na ratištu ledila je krv u žilama protivnicima, a prema jedinici i samom Srđanu Kneževiću komandanti protivničke strane imali su veliko poštovanje zbog njegovog strogog poštovanja ratnih pravila i njegove jedinice koja nije počinila ni jedan jedini zločin niti bilo čim prekršila odredbe Ženevkih konvencija.

Srđan i njegova jedinica ušli su legendu, rame uz rame sa najvećim junacima iz srpske istorije.

Kraj rata donio je radost, ali i novo vrijeme, različito od onoga što su očekivali svi borci pa i Srđan i njegovi Beli vukovi.

Kriminal i korupcija u Republici Srpskoj pomračili su sve ideale kojim se vodio narod. Pokušavajući da razmrsi klupko organizovanog kriminala, zavede red i uništi nabujali šljam koji je preuzeo kontrolu u državnim institucijama, biva mučki, podmuklo, s leđa ubijen ispred svog stana u Palama 07.08.1998. godine.

Tako je narod izgubio jednog od svojih najvećih heroja, a tadašnja vlast, za koju se sumnja da je dijelom i učestvovala u ubistvu, ništa nije uradila na rasvjetljavanju zločina.

Narod čija himna počinje sa ,,Bože pravde…” i koji voli pravdu više od svega, čekao je tu vlast, a i sve vlasti poslije nje da usliši narodnu volju za pravdom, ali do danas ništa nije urađeno.

Njegoševi stihovi: ,,moje pleme mrtvijem snom spava…” najbolje bi opisali veliki poraz Republike Srpske, koji je doživjela u miru 1998. godine, ne mogavši da pronađe ubice jednog od svojih najvećih heroja.

Taj poraz mi živimo i danas i dok se ne riješi ubistvo Srđana Kneževića neće biti ni pravog mira ni pravde, a ni prave Republike Srpske.

Ipak tješi činjenica da ogroman broj mladih Republike Srpske nosi u srcima i duši lik i djelo Srđana Kneževića, pa se na Srđanovo pitanje: ,,Pitam se da li će se u budućnosti iko sjećati svega sto sam uradio?” može dati potvrdan odgovor: ,, Da, sjećaće se čitav narod, dok je svijeta i vijeka!”

 

Pozivamo cjelokupno stanovništvo Pala i Istočnog Sarajeva da u svojim obližnjim crkvama i manastirima prisluži svijeću za pokoj duše najvećeg heroja u njihovoj istoriji!

IZVOR: CENTRAL.NEWA

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano