СЛАВА ТИ ЂОРЂЕ БОЈОВИЋУ, ХЕРОЈУ СА КОШАРА!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

119189587_1034072580370225_868529042062740697_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=TVKJY9RjA_EAX89NiBs&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=a01eed34b0e7f0dcb015e9f47d804c24&oe=5F827903

Када ми се крајем августа 2018. јавио пријатељ из Љубовије са молбом да на порталу објавим вијест да је нестао Ђорђе Бојовић и да се води приватна потрага за њим, био сам благо резервисан. Не у смислу да нисам био забринут шта се десило Ђорђу, већ због чињенице да помоћ од мене тражи познаник несталог а не породица. Притом, ни полиција није издала званично саопштење да је Ђорђе нестао. Нисам желио ширити панику, нити дезинформације. Можда је човјек само негде отпутовао, срео се са пријатељима, дао себи мало одушка... Нисам одмах помишљао на најгоре, а поготово нисам желио ширити вијест која би узнемирила његове најближе.

Сутрадан сам ипак на порталу објавио: `НЕСТАО ЂОРЂЕ БОЈОВИЋ` херој са Кошара, са молбом да свако ко га примјети јави најближој полицијској станици или на број телефона његове породице. Портали, новине, фејсбук пријатељи, сви су дијелили позив за помоћ. Дани су пролазили али вијести о Ђорђу није било. И онда, као у најцрњем кошмару, очај његове супруге и кћерке потврдиле су најгоре вијести. Ђорђе Бојовић је пронађен близу Малог Зворника. Живот, надања и снове угасила је Дрина. Сјећам се да сам опет одбијао прихватити ову трагичну вијест као истину. Опет сам 'некога' звао, провјеравао... Нажалост, Ђорђе је преминуо.
Али, ко је био Ђорђе Бојовић? Колико вас то тачно зна? Живио је међу нама а да појма нисмо имали ко је он. Велики људи тако и живе своје животе, скромно, непримјетно, носећи свој крст често преузимајући и туђи. Помоћ ријетко, скоро никад не траже. А да им је потребна, итекако јесте. Наравно, све то сазнамо кад буде касно.
Рат на Косову га затиче као осамнаестогодишњака. Одлази у војску и то на најгоре могуће мјесто у том тренутку – караула Кошаре на српско-албанској граници. Ту остаје све до потписивања Кумановског споразума и повлачења српске војске са Косова. До тада, Ђорђе и његови саборци ни центиметар нису одступили.
Са Кошара, голобради младићи повукли су се у легенду!
Издвојити било кога од јунака са Кошара је неизрецив гријех али, Ђорђе се по нечему ипак издвајао од осталих момака. Два су разлога за то.
Први, невјероватна храброст коју је, по ријечима својих сабораца, исказивао у борбама са шиптарима и НАТО војском.
Други разлог је његов отац. Не могавши мирно поднијети сазнање да му је син на Кошарама, дошао је у јединицу и заједно са њим, као добровољац провео је читав рат на Косову. То ме подсјетило на једну фотографију из Првог свјетског рата када отац, српски сељак, лежи у рову поред сина на Солунском фронту. О `солунцима` нашег времена, о јунаштву Бојовића ће слушати наша дјеца, наши унуци и праунуци а слика оца и сина поред минобацача на Кошарама ће бити слика која ће се чувати у нашим сјећањима, у оним најљепшим, најемотивнијим страницама албума српске војничке историје.
Шта од тога данас има Ђорђе? Ништа. Заборављен од државе и скрајнут од друштва живио је своје `Кош(м)аре`. Борба за живот је настављена у немилосрдној Србији. Радио је у хладњачи, скупљао шумске плодове, брао боровнице и малине... Неприлагођен овом поганом свијету, као прави борац вукао је напријед кроз блато и муљ. Повлачење није долазио у обзир, јер иза њега је била само његова породица. Предаја тек није долазила у обзир. Ђорђе је храброшћу витеза, у немилосрдној борби са животним мукама, низао побједе. Једна од највећих и највеличанственијих је његова кћерка. Сигуран сам да се Ђорђе никад не би предао због ње.
Шта се десило тог кобног августовског дана знају само Ђорђе и Бог. Нека тако и остане.
А сада најважнији дио.
Колико ми данас имамо времена и пажње за овакве хероје? Колико ћемо бринути о његовој породици, његовом дјетету? Да ли ће их Србија штити, као што је Ђорђе штитио њу и нас на Кошарама? Или ћемо их за пар дана заборавити као што смо заборавили Ђорђа...и све остале хероје са Кошара?!
Када нас овакви људи напусте, остаје жал што их нисмо боље упознали. Ја сам један од многобројних који није на вријеме примјетио ЧОВЈЕКА поред себе.
Ђорђа нисам лично познавао, виђао сам га повремено на улици у Љубовији. Гледајући овај видео о херојима са Кошара и епизоду о Бојовићима, пустио сам сузу. Заиста сам заплакао за овим човјеком. Било ми је тешко, обузела ме туга али и стид. Стид што га нисам мало боље упознао, саслушао, што му нисам помогао док је био жив. Djordje bojovic heroj sa kosara
Знам да ме нећете послушати, барем већина вас, али вас молим да погледате видео о Бојовићима, о оцу и сину на Кошарама. Ако не можете да издвојите 60 минута, онда одвојите барем 12 мин. и погледајте најзанимљивији дио од 34-ог до 46-ог минута.
Гледајте и ћутите.
Сада је касно за све.
СЛАВА ТИ ЂОРЂЕ БОЈОВИЋУ, ХЕРОЈУ СА КОШАРА!
ИЗВОР: ДЕСПОТОВИНА

-Ацо Ћирковић-

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano