SMRT KOJA JE PRELILA ČAŠU - MEKSIČKI NOVINARI NA ULICAMA: Kriminalci ih brutalno ubijaju, a niko ih ne štiti!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Novinari u Meksiku pokreću proteste širom zemlje u 28 mesta i gradova kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara i zatražili da se prestane sa nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega.

Planirani protesti organizovani su nakon ubistva iskusne novinarke Lurdes Maldonado, koje se dogodilo u nedelju, tri godine nakon što je ona postavila pitanje o ubistvima predsedniku države Andresu Manuelu Lopezu Obradoru te izjavila da i sama strahuje za svoj život.

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000. i 2021. ubijeno ih je 145. Meksička novinarska udruženja izjasnila su se za održavanje skupova koji će se poklopiti sa internetskim protestnim kampanjama.

"Hitno je potrebno da država i savezne vlasti spreče napade, zaštite novinare kada su oni žrtve i sa dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija", navela je nevladina grupa Članak 19.

Ubistvo Lurdes Maldonado u gradu Tihuani, na severu zemlje u blizini granice, gde je godinama radila kao novinarka, usledilo je nakon prethodnih ubistava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog meseca. Lurdes je upucana dok je sedela u svom automobilu, a pre njenog ubistva, Maldonado i njene kolege u Tihuani su oplakivali smrt fotografa hronike Margarita Martizneza (49), koji je upucan ispred svoje kuće 17. januara. Maldonado je držala i govor na njegovoj komemoraciji. Meksički novinari su ove godine izgubili i trećeg kolegu, novinara Hosea Luisa Gamboa, koji je izboden nožem u Verakruzu. 

Meksički predsednik: Raščistićemo ovaj zločin

Lopez Obrador, koji se nalazi na udaru kritika zbog toga što ne preduzima dovoljno kako bi zaštitio novinare, rekao je da će vlada ispitati i raščistiti ovaj zločin kako bi se sprečila dalja ubistva novinara.

Njegovi kritičari pak tvrde da je Lopez Obrador propustio da ispuni obećanja o smanjenju nasilja, borbi protiv duboko ukorenjenog organizovanog kriminala ili pak smanjenju nekažnjavanja. Meksički predsednik je priznao da su kriminal i nasilje proizvodi hronične korupcije i nejednakosti koje vladaju u zemlji.

Evropska unija izrazila je svoju zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezanih sa ubistvima novinara. Brisel je ponovo pozvao Meksiko da uradi sve što može kako bi učinkovito zaštitio novinare. Reagovao je i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, koji je poručio da UN poziva meksičke vlasti da pojačaju zaštitu novinara.

(Mondo)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano