SNAGA CRKVE I NARODA: Milo i njegovi pioni pokušali puč, ali nisu uspeli! JOANIKIJE USTOLIČEN NA CETINJU!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Su­kob de­mo­n­stra­na­ta i po­li­ci­je pret­ho­dio sve­ča­nom či­nu na Cetinju.
Mi­tro­po­lit i pa­tri­ja­rh sti­gli he­li­ko­p­te­rom, a za­šti­će­ni su i pa­n­cir-zidom.

Po­ku­šaj pu­ča i spre­ča­va­nja usto­li­če­nja mi­tro­po­li­ta cr­no­go­r­sko-pri­mo­r­skog Joa­ni­ki­ja Mi­ćo­vi­ća na Ce­ti­nju ni­je uspeo.

Or­ga­ni­za­to­ri i in­spi­ra­to­ri tog pr­lja­vog po­sla - ko­mi­te, si­m­pa­ti­ze­ri DPS Mi­la Đu­ka­no­vi­ća i pri­sta­li­ce ne­priz­na­te Cr­no­go­r­ske pra­vo­slav­ne cr­kve (CPC) Mi­ra­ša De­dei­ća - po­ra­že­ni su!

Po­be­di­la je vo­lja na­ro­da i ve­r­ni­ka SPC - Joa­ni­ki­je je ju­če usto­li­čen na Ce­ti­nju, gde je, za­jed­no sa pa­tri­ja­r­hom SPC Po­r­fi­ri­jem, do­šao he­li­ko­p­te­rom, uz vi­so­ke bez­bed­no­sne me­re, ko­je su uklju­či­va­le i pa­n­cir-za­šti­tu.

Samom svečanom činu u Cetinjskom manastiru prethodio je haos u neposrednoj okolini. Skupina koja se protivila ustoličenju i dolasku Joanikija i Porfirija na Cetinje sukobila se s policijom, nekoliko osoba je tom prilikom i povređeno, a određeni broj njih je i priveden. Među privedenima je i Veselin Veljović, savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu. Kako je rekao, iza svega stoji Đukanovićev DPS zajedno s kriminalnim grupama.

- Sve što se dešavalo na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da je nalogodavac i organizator najviše rukovodstvo DPS u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama, kojima će država stati na put - naveo je Krivokapić.

Demonstranti su juče ranom zorom probili policijsku barikadu i blokirali put Podgorica-Cetinje postavljanjem guma, betonskih blokada i kamenja, a nije mnogo trebalo da dođe i do nereda širom Cetinja, pa su napadali policiju, gađali ih kamenicama, navodno su bačeni i Molotovljevi kokteli i staklene flaše... S druge strane, policija je reagovala suzavcem i šok-bombama, te gumenim mecima. Demonstranti su se, inače, još od pet časova ujutru okupili na Dvorskom trgu. Policija je intervenisala i razdvojila ih u više grupa, ali su intervenisali i bacanjem suzavca i šok-bombama.

Zapaljena je i barikada od automobilskih guma na putu od Podgorice ka Cetinju u mestu Belveder, gde su se oko 8.30 čuli pucnji i nekoliko snažnih detonacija. Demonstranti su potom ispalili više hitaca u vazduh, a žene su se povukle sa prve linije barikade. Policija je prethodno bagerima razbila barikade na drugim izlazima iz grada, a nekoliko puta je bačen i suzavac.

U samom centru Cetinja došlo je do nekoliko sukoba demonstranata i policije uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, a kod Muzeja kralja Nikole nekolicina ljudi je počela kamenicama da gađa policiju, nakon čega je ponovo upotrebljen suzavac.

Nedugo potom na više lokacija ponovo su letele kamenice, staklene flaše i petarde na policiju, a bačen je i Molotovljev koktel bez, kako je navedeno kasnije iz kabineta crnogorskog premijera, ikakvog povoda.

Uprava policije saopštila je da su prilikom intervencije policije na Cetinju dva policajca zadobila povrede i da je privedeno više demonstranata zbog napada na pripadnike policije. Privođenje Veselina Veljovića, Đukanovićevog savetnika, naložio je Krivokapić.

- Obaveštavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića - napisao je Krivokapić na Tviteru. Prethodno je potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović, takođe na Tviteru, objavio kako Veljović i grupa poslanika DPS napada policiju na Dvorskom trgu na Cetinju. Abazović je naveo: „Sad je valjda svima sve jasno!“

raspop Miraš Dedeić FOTO: KURIR
izvor kurir

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano