ŠOJGU SA KRIMA PORUČIO: Ruska armija izvršila zadatke, sigurnost zemlje osigurna, NATO dovlači truzpe i tehniku u Grčku

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu objavio je da je završena provera vojske u Južnom i Zapadnom vojnom okrugu Rusije, jer su svi postavljeni ciljevi postignuti.

Naložio je da se vojska vrati u stalne baze.

-Smatram da su ciljevi iznenadne provere u potpunosti postignuti. Vojska je pokazala sposobnost da osigura pouzdanu odbranu zemlje. S tim u vezi doneo sam odluku da se završe provere u Južnom i Zapadnom vojnom okrugu- konstatovao je ministar koji je danas posetio Krim.

Takođe je dodelio zadatak Generalštabu, komandantima vojnih okruga i Vazdušno-desantnim snagama da isplaniraju i od 23. aprila započnu vraćanje trupa u baze, da izvrše detaljne analize i sumiraju rezultate iznenadne provere vojske.

Šojgu je takođe saopštio da je vojska Južnog vojnog okruga i Vazdušno-desantnih snaga uspešno rešila sve postavljene zadatke tokom vojnih vežbi koje su danas održane na Krimu.

-Danas je na poligonu 'Opuk' održana završna faza vojnih vežbi Južnog vojnog okruga i Vazdušno-desantnih snaga, koje su održane u okviru iznenadne provere borbene gotovosti. Vojska i snage uspešno su odradile čitav kompleks zadataka usmeren na osiguravanje vojne bezbednosti južnih granica Rusije- istakao je Šojgu.

 
43593_ruski-vojni-brodovi_f.jpg?1619098552

Foto arhiva

Vojne vežbe na Krimu pokazale su sposobnost Oružanih snaga Rusije da adekvatno odgovore na promene situacije u blizini granica zemlje, dodao je on.

Šojgu je istakao da su u vežbama korišćeni i obalski raketni sistemi „Bal“ i „Bastion“, savremene jurišne bespilotne letelice „Inohodec“, brzi patrolni čamci „Raptor“, kao i drugi najnoviji i perspektivni primerci naoružanja.

Povećana aktivnost NATO-a kod ruskih granica

NATO je značajno povećao aktivnost u blizini južnih granica Rusije, saopštio je Šojgu.

 

-Povećava se izviđačka aktivnost, kao i intenzitet i obim aktivnosti operativne pripreme- rekao je Šojgu.

On je istakao da ruska vojska pažljivo prati akcije NATO-a u oblasti održavanja predstojećih vojnih vežbi „Branilac Evrope“.

69114_ruska-artiljerija-foto-printscreen-tvzvezda.ru-1_f.jpg?1619098464

Foto: Printskrin Youtube

Tekst potpisa

Prema njegovim rečima, „jedna od glavnih koalicionih grupa snaga Alijanse raspoređuje se u crnomorskom regionu“.

-Trenutno u grčke luke stiže naoružanje, vojna i specijalna tehnika- saopštio je ruski ministar.

 

Šojgu je izdao naređenje Oružanim snagama da budu spremne da momentalno reaguju u slučaju „nepovoljnog razvoja“ situacije u vezi sa vojnim vežbama NATO-a „Branilac Evrope“.

-Potrebno je nastaviti pratiti situaciju u regionu vojnih vežbi 'Branilac Evrope'. Budite spremni da momentalno reagujete u slučaju njenog nepovoljnog razvoja-, istakao je ministar.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021“. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

izvor: novosti

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: