SPISAK ZLOČINA ZA KOJI SE TERETE LIDERI LAŽNE DRŽAVE: Trgovina organima, otmice, ubistva - zbog ovoga idu u Hag

U pritvoru su se u poslednje vreme našli mnogobrojni Albanci pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Ako je sudeći prema optužnicama među njima će se sada naći i Hašim Tači ali i Kadri Veselji. Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je još u junu predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija. A, predsednik privremenih institucija u Prištini danas je saopštio da podnosi ostavku na to mesto i da odlazi u Hag dobrovoljno.

Iz tužilaštva nije još uvek saopšteno da li je optužnica potvrđena, pa se kao dilema nameće da li je Tači samoinicijativno podneo ostavku i odlučio da ode u Hag kako bi izbegao privođenje. STANO O TAČIJU: EU nastavlja da posmatra situaciju na Kosovu.

Međutim, ni oni nisu jedini koji će se zbog ratnih zločina naći pred sudom u Hagu. Optužnica protiv šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžepa Seljimija potvrđena je sinoć, a iz Haga je, takođe sinoć, saopšteno da je nekadašnji pripadnik i portparol tzv. OVK Jakup Krasnići juče uhapšen u Prištini i izručen Hagu i da nalazi u tamošnjoj pritvorskoj jedinici.

Za šta sta se terete?

Hašim Tači

Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, objavljeno je na sajtu Tribunala još u junu ove godine. Kako je tada pisalo u saopštenju, u optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Hašim Tači se pred sudijom specijalizovanog tužilaštva u Hagu našao u julu ove godine, i davao je iskaze u procesu ispitivanja, a samo prvog dana u sudu je proveo šest sati.

Hašim Tači je inače i lider tzv. OVK koji je 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji i učestvovao u mnogim terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji, zbog čega je pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora. Do sada nikada nije osuđen, a tereti se za preko sto zločina. U izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti, Hašim Tači se dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom i ratnim zločinima. U istom izveštaju navodi se da je Tači bio vođa grupe unutar tzv. OVK odnosno "Dreničke grupe" i da je imao veze sa organizovanim grupama i obaveštajnim službama u Albaniji. Martijeva istraga otkrila je navodne zločine protiv Srba, Roma, drugih manjina i Albanaca koji su bili politički protivnici tzv. OVK. Izveštaj takođe navodi da su na severu Albanije postojali tajni zatvori u kojima su neki Srbi i Albanci bili tretirani neljudski i na kraju "nestali". Ovo su samo neki od zločina za koje bi Tači mogao da odgovara...

"Žuta kuća"

Ono što je, pored svega ostalog, najosetljivija tema jesu nalazi koji su ukazali na postojanje tajne "klinike" u Albaniji u javnosti poznata i kao "žuta kuća" gde su zarobljencima vađeni organi koji su potom prodavani u inostranstvu. Posle tog izveštaja Saveta Evrope inicirano je i osnivanje Specijalnog suda za zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu.

Napad na policijsko vozilo kod Glogovca,

ubistvo policajca Tači je, kako se tvrdi, sa pripadnicima "Dreničke grupe" učestvovao u napadu na policijsko vozilo 1993. godine na pružnom prelazu kod Glogovca, kada su ubijena dva policajca. Imao je ulogu i u ubistvu i ranjavanju policajaca na putu Kosovska Mitrovica - Peć 1996. godine.

Bomba na kasarnu i Srednjoškolski centar u Vučitrnu Prema izveštaju Dika Martija,

Tačiju bi na teret moglo da bude stavljeno i bacanje bombe na kasarnu "Miloš Obilić" u Vučitrnu 1996. godine, ali i napad na Srednjoškolski centar u ovom gradu gde su bile smeštene porodice izbeglica iz Kninske Krajine.

Kadri Veselji

Ni protiv Kadrija Veseljija spisak dela zbog kojih se tereti nije ništa kraći, naprotiv. Protiv njega je Specijalno tužilaštvo u Hagu danas potvrdilo optužnicu, a tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, za ubistva, nestajanje lica, likvidacije svedoka, progon, mučenja, za učestvovanje u kidnapovanjima i ubistvima Srba, Albanaca, za silovanja... Veselji je bio načelnik obaveštajne skužbe ŠIK koja je nastala i radila u okvirima tzv. OVK. Ovde je i započela njegova ulazna putanja ka najmoćnijem političaru na teritoriji Kosova, te ne čudi da ga nazivaju i "Gospodarem Kosova".

Jakup Krasnići

Krasići se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, navodi se na sajtu Specijalizovanih veća. Naloge za hapšenje i dovođenje Krasnićija izdao je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

izvor:srbijadanas

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: