SRBI VIŠE NEMA ŠTA DA TRAŽE U BiH: Dodik objasnio zašto je svaki pokušaj zajedničkog života uzaludan

Milorad Dodik se osvrnuo i na najnovije otrovne strelice Bakira Izetbegovića

U Bosni i Hercegovini poražena je bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je rekao da "jedan narod i njegovi politički predstavnici" ne razumeju da drugi u BiH ne vide ni prošlost, ni sadašnjost, ni budućnost kao oni, ne vide susede kao oni, niti razumeju da pravo na BiH imaju svi jednako.

- Sprovođenje politike žrtve, po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umesto tebe, je politička infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari nikako da izađu - rekao je Dodik.prenosi portal RTRS.

 
 

Komentarišući izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da "šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lepe reči", ali da očekuje da se prestane sa, kako je rekao, "progonom branilaca", Dodik je poručio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

Istakao je da je Republika Srpska zahvalna Srbiji na svemu, posebno na vakcinama koje je nesebično delila sa svima kada su i građanima Srbije bile potrebne.

 

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia
 
 

Dodik je upitao zašto Izetbegović tada nije rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji da BiH ne trebaju vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz Federacije BiH išlo na vakcinaciju u Srbiju.

- Zašto Izetbegović svom narodu nije obezbedio vakcine, a na primer usred pandemije, preko Bisere Turkovićeve, obezbedio je urme, zbog kojih se cela FBiH i danas podsmeva? To su pitanja za Izetbegovića, sve drugo je demagogija - rekao je Dodik.

On smatra da pominjanjem navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH Bakir Izetbegović nastavlja ratobornu retoriku koja poslednjih desetak dana dobija na intenzitetu - od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.

- Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije - rekao je Dodik.

 

BiH
Foto: Profimedia

Govoreći o državljaninu BiH koji je 12. septembra uhapšen na granici sa Srbijom zbog sumnje da je počinio ratni zločin, Dodik je naveo da je on branilac samo u očima Bošnjaka, a da je za Republiku Srbiju on isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom i postavio pitanje kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom.

Dodik smatra da Izetbegović, koji je, prema njegovoj oceni, navikao da diriguje pravosuđu u BiH pokušava da spočitava Vučiću ono što sam radi, ne računajući da postoje zemlje u kojima je pravosuđe nezavisno.

- Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u poslednje vreme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih suseda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore - ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije - ocenio je Dodik.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili su 12. septembra na Granicnom prelazu Uvac državljanina BiH E. V. (56), za kojim je bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Izvor srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: