SRBIJA ĆE KOD NAS UVEK IMATI IZLAZ NA MORE: Bečić o novoj politici nove CG vlasti!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Crni bombarder portal

Бечић: СРБ и ЦГ остају две земље, али ће Србија код нас увек имати излаз на море

„Биће озбиљних смена у Црној Гори. Ипак, свако ко испуњава моралне и стручне критеријуме, не мора да брине, али сви остали ће имати разлога за бригу, то је сигурно. Грађани су гласали за промене, а нико из опозиције их неће издати. Дајем своју реч да нећемо изневерити ову историјску вољу грађана Црне Горе“ каже Алекса Бечић, председник Демократске Црне Горе, у разговору за Нова.рс.

Савезу “Мир је наша нација” припало је 12,5 одсто гласова на парламентарним изборима у Црној Гори који су одржани у недељу, а опозиција је по објављивању првих резултата прогласила победу над владајућим ДПС-ом.

Foto: YOUTUBE

“Имали смо историјски резултат опозиције у Црној Гори, у недемократским условима и у једном амбијенту застрашивања, успели смо да победимо. Читава атмосфера око избора даје тежину самом изборном резултату. Све три победничке листе имају чак 65.000 гласова више од листе ДПС-а и ту се види каква је воља грађана” каже Бечић.

Принципи на којима ће почивати власт
На састанку коалиција, “За будућност Црне Горе“, “Мир је наша нација” и “Црно на бело”, који је одржан јуче, лидери Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић, усагласили су се око неколико принципа на којима ће почивати будућа власт.

“Ти принципи подразумевају формирање експертске владе, као и измену, допуну и ревизију дискриминаторских законских и подзаконских аката, који се пре свега односе на Закон о слободи вероисповести. Тачније, ту се морају решити спорна питања, све што је неморално, неуставно и недемократски, али и неприхватљиво за традицију цркве, биће избачено. Послали смо синоћ јасне поруке да ова земља коначно иде ка будућности, а не ка прошлости. Поштоваћемо Устав Црне Горе и верујемо у грађанску Црну Гору, која ће пружити свима руку помирења. То значи да неће бити промена у спољној политици земље. Спремни смо да спроведемо све наше обавезе” наглашава Бечић.

Црна Гора биће коначно земља коју ће водити морални и стручни људи.

“На водећим местима у институцијама биће стручни и морални људи, а сви знамо да то до сада није увек био случај. Искључиво гледамо у будућност, а не у прошлост и подржавамо неспорно спољнополитички пут земље и обавезе које је преузела Црна Гора. Међутим, између нас и власти Мила Ђукановића је огромна разлика. Ради се пре свега о промени идеологије. Он је класични идеолошки конвертит и свака промена његове идеологије је њега чинила богатијим, а народ сиромашнијим. Мило није имао никакву емоцију према својој идеологији, него само према новцу који је узимао. Он је свађао народ Црне Горе и делио је земљу, да би лакше обмањивао и задуживао. А ми смо слободни људи који немају никакве везе са корупцијом. Само слободни људи који никада ништа нису урадили мимо реда и закона треба да воде државу” каже Бечић за Нова.рс.

Одговараће они који су годинама пљачкали
Народ Црне Горе очекује конкретне промене, а пре свега да одговарају они који су га годинама и деценијама пљачакали.

“Имамо већ море кривичних пријава, а како време буде пролазило биће их све више. Нећемо да преузимано улогу судства и тужилаштва, али предуслов за кривично гоњење и осуде свих оних који су ову земљу оштетили, је да се обезбеди снага институција. Судије и тужиоци морају да раде свој посао без страха. Они не смеју да се плаше да ће их због посла који обављају “појести мрак”. У Црној Гори има много квалитетних људи који ће морално обављати тај посао. Биће им пуне руке посла, јер се мора утврдити одговорност сваког појединца” наглашава Бечић.

Он истиче и то да ће од сада у Црној Гори живети у миру сви они који се осећају и изјашњавају као Срби, али и као Црногорци, Албанци…

Политика помирења
“Ако лидери земље шаљу поруку помирења и ако се помирљиво понашају, онда ће и народ прихватити такав модел. Убедљива већина народа у Црној Гори верује у концепт помирења. Све ово што се дешвало на окупљањима и слављима протеклих дана је вештачки убачено и спиновано. Ми силно верујемо у концепт помирења Срба, Црногораца, Албанаца, Муслимана. Показали смо као власт на локалу, тачније у градовима у којима смо претходних година имали већину, шта можемо и шта ћемо урадити за целу земљу. У свим градовима где вршимо власт, показали смо да смо поштени, морални и да ћемо економски и морално опоравити градове, али и целу земљу. Ниједан наш функционер није оптужен за корупцију, а основ свих промена у земљи је да у њој функционери раде само за плату. Тамо где нема корупције на врху пирамиде, нема је ни у њеној структури”, објашњава саговорник нашег портала.

Нова власт ће, према његовим речима, гарантовати да ће у најкраћем року зауставити сиву економију, намештене тендере, анексе уговора, хидромафију…

Смењиваћемо руководиоце
“Биће озбиљних смена. Мораћемо да сменимо неке директоре, руководиоце, јер стручност је на првом месту. Ипак, свако ко испуњава моралне и стручне критеријуме, не мора да брине, али сви остали имају доста разлога за бригу, то је сигурно. Грађани су гласали за промене, а нико из опозиције их неће издати. Дајем своју реч да нећемо изневерити ову историјску вољу грађана Црне Горе”.

Односи са Србијом ће, каже Бечић, бити још бољи.

“Неговаћемо најближе односе са Србијом, али сада смо фокусирани на формирање нове владе. Ипак са свим земљама региона желимо да имамо добре односе. До сада су политички односи зависили од рођачких веза, али то више неће бити случај.”

На питање да ли ће једног дана Србија и Црна Гора опет бити иста држава и да ли ће Србија поново имати излаз на море, Бечић одговара дипломатски.

“Не! Црна Гора је независна и суверена земља, а ко покуша то да наруши, имаће проблем са нама. Мислим да ће Србија и Црна Гора ући у ЕУ као две снажне и незавине државе. Што се тиче обале, Срби ће преко нас увек имати излаз на море. Будите без бриге”, уз осмех закључује Бечић.

Nova.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano