СРЕБРЕНИЧКА МАЈКА ДОБРИНА ПРОДАНОВИЋ ЈЕ СИМБОЛ СРПСКОГ СТРАДАЊА!

Преминула 17.новембра 2019 год у 82.години

17. новембра прошле године у 82. години живота, преминула је Добрина Продановић, међу народом Подриња познатија и као мајка храброст, чија је фотографија са лобањом сина јединца Живана обишла свет као најпотреснија слика протеклог рата и злочина који је учињен над српским становништвом овог краја.
Њен син Живан Продановић је убијен као цивил на свом кућном прагу 21. јуна 1992. и то након заробљавања и страховитих торура и мучења.
Убијен је приликом напада муслиманских војника из Сребренице на српско село Ратковићи, такође у општини Сребреница.
Живанови посмртни остаци, тачније само лобања, пршљен, три ребра и лева лопатица су пронађени у оближној масовној гробници.
Тог врелог јунског дана Орићеви војници су упали у Ратковиће и масакрирали 24 цивила, жена и стараца.
Живана су заробили и одвели га у поље близу села где су га без престанка тукли и малтретирали. Хицима из ваздушне пушке убио га је Изет Арифовић, војник 28. дивизије тзв. Армије БиХ. Изет је пред судом БиХ осуђен на 10 година робије за овај ратни злочин а преминуо је 4. фебруара 2019. у тешким мукама. Преминуо је не одслуживши казну до краја али је свакако остао и остаће упамћен само и искључиво као осуђени ратни злочинац. Живана је за разлику од многих српских мајки Подриња дочекала да институције накарадног Суда БиХ признају њеног сина као жртву а његово убиство као ратни злочин. Међутим, сама пресуда није ублажила сву бол и тугу мајке за сином јединцем.

Вечна памјат овој храброј жени и њеном сину.

 

Извор: Саша Мартић

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: