SREĆAN VASKRS: HRISTOS VOSKRESE!

Hristos voskrese!

Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik, te ga tako treba provesti u miru i sreći, sa onima koje najviše volite i pored kojih vam je osmeh uvek na licu! 

 

Oduvek je Vaskrs bio praznik kada svi kreću napred u nove pobede i uspehe, a kako je za nama godina provedena u borbi sa koronavirusom uz lepe želje za praznik, ekipa portala SrbijaDanas želi vam i zdrav život i da se svi ubrzo vratimo "normalnom" životu bez epidemije. Iako smo svi navikli da za praznike okupimo užu i širu familiju na ručku, potrebno je da se i ove godine uzdržimo od toga i da se pridržavamo epidemioloških mera, kako bismo što pre izašli kao pobednici iz epidemijske situacije sa koronavirusom. 

 
 

Neka mir, sreća, ljubav i zdravlje za sve budu najlepše želje ovog Uskrsa!

 

Uskrs
Foto: SD/ilustracija

Vaskrsenje Isusa Hrista praznik je koji simbolizuje pobedu života nad smrću, te zato on predstavlja i najveći praznik, a najviše mu se raduju naši najmlađi. Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: “Neverni Toma”.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

 

Uskrs
Foto: SD/ilustracija

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. U iščekivanju "zeca" koji donosi paketiće u svakom domu odvija se i pravo malo takmičenje u tome čije je jaje ove godine najjače, a to je posebno interesantno deci.

Po Julijanskom kalendaru Uskrs slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

 

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: