Sretan Uskrs

Vjernici koji poštuju gregorijanski kalendar danas proslavljaju Uskrs, praznik kojim se slavi Kristovo uskrsnuće. Čestitamo svim vjernicima koji proslavljaju ovaj praznik.

Kako se slavi u proljeće, a to godišnje doba je simbol ponovnog stvaranja, svrha Uskrsa je da podari hrabrost i nadu za još jednu godinu...

Ovaj praznik se proslavlja i u krugu porodice uz tradicionalnu trpezu i tucanje prethodno pripremljenih šarenih jaja, što donosi posebnu radost najmlađima.

Inače, šareno jaje predstavlja rađanja novog života, kao što pile izlazi iz ljuske, tako je i Isus izašao iz svog groba. Tada se ukazao Majci Božijoj i apostolima, koji su ga oplakivali i obratio im se riječima: "Mir svima".

Vjernci njeguju mnogobrojne uskršnje običaje - od uskršnjih krijesova (vatri), procesija s pokorničkim karakterom na Veliki petak, do ukrašavanja jaja te darivanja hljebom i pisanicama (obojenim jajima) uz uskršnja veselja i igre.

 

Bogatstvo običaja i njihova isprepletenost među različitim kulturama daje cijelom tom obredu još jednu sasvim posebnu notu. Na Uskrs je običaj da se hrana nosi na blagoslov i ukrasi sto za ukućane. Pisanice (jaja) se poklanjaju, a u nekim se krajevima pale krijesovi.

Uskšnje slavlje se završava Bijelom nedjeljom - prva nedjelja poslije Uskrsa, a naziv joj je povezan uz odjeću koju bi trebalo nositi.

Najčešći uskršnji simboli su bojena jaja, uskršnja korpa i uskršnji zec, koji je ujedno i najomiljeniji.

Ovaj praznik proslavljaju Katolička, Protestantska, Anglikanska i brojne manje kršćanske crkve Zapada.

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: