ŠTA AKO IMATE UDES? Vozači, znate li da postoji LAK NAČIN ZA REŠAVANJE OVOG PROBLEMA, a i ušteda je veća od 10.000 DINARA!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Koliko god da ste dobar vozač, uvek može da vam se dogodi trenutak nepažnje ili da se dogodi da budete učesnik saobraćajne nesreće. Ipak, mnogi od nas ne znaju kako se treba ponašati kada se nađemo u situaciji da budemo učesnik sudara. Naravno, nije svaki saobraćajni udes isti i velika je razlika među njima, a od toga zavisi i da li ćete zvati policiju da izvrši uviđaj ili ne. 

Najvažnija stvar u saobraćaju je da ostanete smireni i pribrani u svakoj situaciji. Ako dođe do udesa, prvo proverite u kakvom su stanju svi učesnici. Ako ima težih ili teških telesnih povreda odmah pozovite Hitnu pomoć. Drugi korak je obezbeđivanje mesta nezgode, da ne bi došlo do dodatnih komplikacija ili povreda. A šta se dešava ako nema povređenih? Ili je šteta minimalna?

Ako nema povređenih sledi procena štete. Većina učesnika u saobraćaju nema mnogo iskustva sa ovim problemom ili se jednostavno ne razume dovoljno. Na osnovu odokativne procene koliko košta vaše vozilo i kolika je šteta (ogrebotina) na limariji ili plastici, možete zaključiti da li je šteta mala ili velika. Velika šteta zahteva izlaz policije na mesto udesa, tako da treba da sačekate organe reda koji će napraviti zapisnik i izveštaj. U slučaju manje štete postoji džentlmenski dogovor između vozača, koji se naziva Evropski izveštaj.

 

Evropski izveštaj se isključivo popunjava ako nema povređenih lica i ako je šteta na vozilima manja. On se primenjuje samo ako se vozači slože oko načina na koji se udes dogodio, oko odgovornosti, odnosno ko je krivac i ako su saglasni da je šteta manje prirode. 

 

Evropski izveštaj ima velike prednosti u rešavanju ovakvih slučajeva pošto se značajno ubrzava vremenski proces, ne izlaze pripadnici MUP-a, što će značajno smanjiti troškove, jer neće biti sudskih izdataka. Pritom ćete uštedeti i plaćanje troškova izlaska policijske ekipe, koje iznosi nešto više od 10.000 dinara.

Kad ne treba popunjavati Evropski izveštaj?

Ne popunjava se ako učesnici ne mogu da se dogovore oko načina na koji se nezgoda dogodila, ako je neko od lica pod dejstvom alkohola ili narkotika, nema validna dokumenta kod sebe (vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu ili polisu osiguranja). U ovim slučajevima pozovite policiju, da ne biste bili oštećeni na neki način.

Kvalitet popunjavanja Evropskog izveštaja

 

Ovo je veoma bitna stavka. Od kvaliteta i detalja popunjavanja izveštaja, zavisi brzina i tačnost obrade osiguranja. Ako su sva dokumenta validna i ako je izveštaj jednoznačan, to če značajno olakšati procenu vozila, a samim tim i ubrzati proces isplate odštete. Neke Osiguravajuće kuće zahtevaju dolazak oba (sve) učesnike u nezgodi, kako bi sve bilo regularno i kako bi mogli da izvrše poređenje, a tako i konačan sud o okolnostima. 

 

Najvažnije je da su svi pribrani, smireni i da se ponašaju džentlmenski, vozite pažljivo, savesno, strpljivo i poštujte druge učesnike u saobraćaju.

izvor:srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano