ŠTA OČEKUJE SVET POSLE BAJDENOVE POBEDE?

Ovaj demokratski političar veteran, koji će na dužnost stupiti u januaru 2021. godine, obećao je da će doneti i održati sigurnost u svetu, poručio je da će biti više prijateljski nastrojen prema američkim saveznicima nego što je bio Donald Trump, a oštriji prema autokratima. Međutim, spoljna politika može biti daleko izazovnija nego što se on seća iz perioda kada je bio potpredsednik.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Si Đinping, severnokorejski lider Kim Džong-un i drugi su iskoristili Trampovu sujetu i na njegov račun ubirali vlastite dobitke. Bajden je obećao da će biti drugačiji i da će preokrenuti neke kontroverznije politike, uključujući klimatske promene.

 

Za Kinu je kazao da će nastaviti istu čvrstu liniju kao i Tramp kada je reč o trgovini, krađi intelektualnog vlasništva i prisilnim praksama, ali da to neće raditi maltretiranjem saveznika. Kada je u pitanju Iran, obećao je da će Teheran imati izlaz iz sankcija ukoliko budu hteli da se usklade s multinacionalnim nuklearnim sporazumom koji je on nadzirao zajedno s Barakom Obamom, a od kojeg je Tramp odustao. S NATO-om već pokušava obnoviti poverenje obećavajući da će izazvati strah u Kremlju.

 

"Realizacija njegove vizije spoljne politike sada neće biti jednostavna jer su zemlje širom Evrope, Bliskog Istoka i šire četiri godine trpele vratolomne američke preokrete u odnosu prema njima. Jednog dana Tramp bi izvlačio američke trupe iz Sirije, da bi ubrzo preokrenuo kurs, potkopavao je tradicionalne saveze i ugrožavao svetski poredak. Bajden bi se sada mogao naći u problemu jer veliki broj američkih prijatelja čeka da on popravi štetu koju je činio Tramp", piše CNN-ov analitičar Nik Robertson.

 

Izvor : kurir.rs

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: