ŠTA POVEZUJE BRUSA VILISA I VLADIMIRA PUTINA? RAT U UKRAJINI! Glumac "finansirao" rat u Ukrajini, a nije znao za PREVARU
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ruska banka TRAST je jedna od najvećih finansijera Rusije u invaziji, a važnu ulogu u uspehu pomenute banke ima Brus Vilis.

Marketinška kampanja za rusku Nacionalnu banku TRAST 2011. godine, je koristila lik glumca Brusa Vilisa koji su se pojavio u 400 filijala širom Rusije. Reklama je imala je veliki uticaj u podizanju ugleda i jačanje poslovanja banke koja je jedna od glavnih finansijera ruske vojske u ratu u Ukrajini.

 Ministri Velike Britanije su sada pod pritiskom da uvedu sankcije ruskoj banci koju su u jednom periodu vodili engleski direktori koji su imali razrađenu prevaru sa lažnim dokumentima kako bi prikrivali loše dugove i obogatili ključne rukovodioce.

 Brus Vilis, čija je porodica ranije ove godine objavila da se razboleo i da ima neurološki poremećaj afazije, nije znao za ovu prevaru.

Visoki sud u Londonu presudio je u januaru 2020. da država banci duguju 900 miliona dolara odštete od tri bivša šefa, koji žive u Britaniji, koji su navodno umešani u prevaru. Ruska banka sada želi da joj se vrati novac od Velike Britanije, ali evropski ministri se suočavaju sa pitanjima da li će joj sankcije sprečiti da dobije novac.

Nacionalna bankaTRAST je sada u većinskom vlasništvu Centralne banke Ruske Federacije, tako da bi svaki novac od Britanije mogao da se vrati u rusku državu. Kristin Žardin, portparolka Trezora liberalnih demokrata, je rekla: "Postoji previše pitanja oko fonda Nacionalne banke TRAST" i da li je on, u stvari, u stanju da usmerava sredstva Putinovom režimu.

"Potrebni su nam kristalno jasni odgovori o tome da li je u stanju da prikupi stranu gotovinu, koju Kremlj toliko očajnički traži, i da je pošalje nazad u Rusiju. Vlada mora da uveri britansku javnost da se sankcije primenjuju na sve prijatelje Kremlja bez izuzetka i da TRAST Narodne banke nije u poziciji da pomogne Putinu da finansira svoj ratni kovčeg. Ako jeste, mora se odmah sankcionisati", kaže Žardin.

Ona je postavila poslaničko pitanje o tome da li će banka biti na meti sankcija. Ministarstvo inostranih poslova objavilo je ekonomske sankcije protiv ruske centralne banke 28. februara, četiri dana nakon invazije na Ukrajinu. Britanska kancelarija za spoljnu politiku nije želela da komentariše da li se i Nacionalna banka suočava sa sankcijama.

Banka navodi da su njeni bivši većinski vlasnici, Ilja Jurov, bivši predsednik nadzornog odbora, Nikolaj Fetisov, njen bivši predsednik, i Sergej Beljajev organizovali prevaru da bi prikrili loše dugove i izvukli milione dolara u platama i bonusima. Rusija je pokušala da izruči Jurova iz Velike Britanije 2018. godine, ali je zahtev odbijen sa obrazloženjem da neće dobiti pravično suđenje.

Inače, viši sud je 2018. saslušao da je porodična imovina Jurova, koja se vodi na ime njegove supruge Natalije, uključivala Okzni Kort, gotičku kuću sa bazenom i teniskim terenom na obali Kenta kupljenu za 4,1 milion funti 2012. godine, dve nekretnine na Kipru, i tri stana u Čelsiju ukupne vrednosti preko 6 miliona funti. Portfolio porodice Fetisov uključivao je vilu od 4,25 miliona funti u Okšotu u Sariju, stan od 1,6 miliona funti u Čelsiju i rezidenciju u blizini Moskve.

Britanski zvaničnici kažu da sistematski sankcionišu ruske pojedince i organizacije, ali neće komentarisati konkretne slučajeve.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano