Šta stoji iz stihova Balaševićeve pjesme D-mol
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Na sam pomen Đrorđa Balaševića, nekako se spontano, refleksno evociraju uspomene, sjećanja, emocije na mjesta, ljubavi, ljude. Uz njegove pjesme se voljelo, patilo, klelo i svetilo, slavilo i uzdisalo. Tako već decenijama… generacijama. Balašević je svojim pjesmama saputnik u našim životima i sapatnik u našoj melanholiji.

Pjesme Priča o Vasi Ladačkom, Jesen stiže dunjo moja, Lepa protina kći, Devojka s čardaš nogama, D-mol, poredane u niz, daju sliku emocionalnog kaleidoskopa, koji je obogatio naše živote. Ako se u Balaševićevom kaleidoskopu fokusiramo na pjesmu D-mol, osjetimo svu snagu evociranih emocija. Pjesma je objavljena na albumu Tri posleratna druga 1989. godine. Suvišno je naglasiti da je Balašević autor stihova, kompozitor muzike, producent albuma.

D-mol evocira puno više od obične tuge, evocira čežnju. Iako su stihovi pjesme izvrsni, njena težina prevazilazi same stihove i zalazi u mistični duh pjesme. Ova pjesma odiše beskrajnom, kosmičkom čežnjom. Kombinacija zvuka, stihova i samog pjesnika bude i dočaravaju tu čežnju duboko u srcu slušaoca.

Interesantno je kako je sam Balašević okarakterisao svoju pjesmu:

– Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao – danas sam ruski naštiman – izraz koji se danas rijetko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje – danas sam u nekom molu, ali ne u g, već u tamnoplavom d-molu. To se dešava u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopšte ne mora da bude daleko. Mojoj ženi Olji rekao sam – Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se dešava dok samo spavaš. Dakle, D-mol je pjesma o čežnji i iako se ta riječ nigdje ne pominje u pjesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici.

Djordje Balasevic - D-moll - (Audio 1989) HD

Već je bilo priče o tome koliko je bitno da umjetnik unese sebe u svoje djelo, da je to jednini preduslov da ono zaživi i bude kako predmet divljenja, tako i utočište za sjetu ili oaza za sreću. Balašević ne samo da je uspio u tome, već je svojim pjesmama postigao daleko više. Svojim je pjesmama postao hroničar naših života, a svi mi imamo svoju priču o pjesmi D-mol

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano