Stara planina daje svoje bogatstvo u zamenu za njeno očuvanje!!!

U poslednje vreme društvenim mrežama bruji o Limesu.Šta je to Limes i šta je to što izaziva erupciju pokušali smo da otkrijemo.

Naime, Limes je kompanija sa sedištem u Staničenju nadomak Pirota.

Pirot je gradsko naselje u opštini Pirot u Pirotskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 38432 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 40267 stanovnika).Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres (3. vek) i utvrđenog vizantijskog gradića Quimedava (4. vek). U 14. veku spominje se kao Pirot; u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata turska varoš. Pirotski grad (14. vek) na Sarlahu je dobro očuvan; a kuća Hristića (19. vek) je danas Muzej Ponišavlja, sa kolekcijom narodnih ćilima, po kojima je ovaj kraj veoma poznat. Crkva Sv. Paraskeva (14. vek) u Staničenju bogata je freskama. Manastir Poganovo, podignut je u poslednjoj deceniji 14. veka, a živopisan stoleće kasnije (1499. g.); freske se ubrajaju među najbolja ostvarenja toga doba. Manastir u selu Temska je iz druge polovine 16. veka; freske iz 1567 i 1654. godine; posebno je vredan monumentalni konak iz 18. veka.

Na severu i severoistoku od Pirota pruža se Stara planina, najveća u Srbiji, sa vrhom Midžorom služi kao državna granica između Srbije i Bugarske. Spada u red najlepših srpskih planina. Rastojanje od Pirota do podnožja Midžora iznosi oko 30 km. Sa vrha Midžora, kada je vreme vedro vidi se na stotine kilometara naokolo, a Dunav se nazire kao blistava traka. Stara planina je bogata raznom vrstom divljači. Poslednjih godina razvija se planinski turizam i podignuti su mnogi objekti na Planinarskom domu i Vrelu za sport i rekreaciju.

Južni obod pirotske kotline čine ogranci Vlaške planine u čijem južnom delu je reka Jerma usekla veoma živopisnu kompozitnu dolinu. Ovom dolinom, striktno prateći korito reke izgrađen je asfaltni put koji na 12 km od ivice kotline putnika vodi do manastira Sveti Jovan Bogoslov - Poganovski manastir. Još toliko dalje prema jugu put nastavlja do Zvonačke banje.

Zapadni deo pirotske kotline čine ogranci Suve planine, koja počinje kod Pirota Belavom, preko čijih prevoja na jugozapadu prolazi asfaltni put koji preko Babušnice, Vlasotinca i Leskovca odvodi do južnog Pomoravlja. Preko prevoja, na severozapadu, prolazio je stari Carigradski drum preko Bele Palanke do Niša.

Na severu se pirotska kotlina sužava i čini usku dolinu Nišave između ogranaka Suve i Svrljiških planina, koju magistralni put, međunarodna saobraćajnica dovodi putnike do Niša. Sićevčka klisura je posle Đerdapske najveća probojnica u Srbiji, dugačka 17 km. Omanjom ostrovičkom kotlinom podeljena je na gornji kanjonski i donji klisurasti deo.

Dakle Limes je kompanija koja koristi blagodeti Stare planine, stvarajući različite meleme i sredstava za domaćinstvo koje je višenamensko i visokokoncentrovano.

Kako saznajemo sve više je korisnika ovih proizvoda što govori o tome da čovečanstvo ne može bez prirode.

Ako želite da živite zdravo i ne unosite štetne materije u svoj organizam hemijskim proizvodima, korišćenje Limes proizvoda je prava stvar za Vas je ono što propagira ova kompanija.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zLne417YzIk

Pasta je ono što privlači najveću pažnju  na našim društvenim mrežama, pogledajte video:

https://fb.watch/51R2vay30I/

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano