STEŽE SE OBRUČ OKO ZLOČINACA: Analitičari otkrivaju zašto je hapšenje Krasnićija važno

U kuću jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola terorističke OVK, koji se sumnjiči za učestvovanje u ubistvima, mučenju i kidnapovanju Srba na Kosovu, upali su pripadnici Euleksa i kosovske policije.

Akcija koja je počela rano jutros rezultirala je potvrđivanjem optužnice protiv Krasnićija i njegovim prebacivanjem u Haški zatvor.

Krasnići je, kako se navodi u optužnici, bio upoznat sa planiranjem kidnapovanja, ubistava i fizičkog zlostavljanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Njegovo hapšenje, nadajmo se, dokaz je i da se steže obruč i oko Tačija, Haradinaja, Veseljija, koji su takođe osuđeni ili osumnjičeni pred ovim sudom.

Počelo u julu

U julu prošle godine Krasniči je dobio poziv za saslušanje u okviru istrage i procesuiranja ratnih zločinaca. Kako kaže Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB, Krasnići bi mogao da bude ključni svedok u ostalim procesima. - Očigledno da je upad u njegovu kuću bio sa ciljem prikupljanja dokumentacije i dokazakoji se ne odnose samo na njegovu ulogu, već i na ulogu hašima Tačija, Ramuša haradinaja i Kadrija Veseljija.

Podsećam da je Krasnići jedno vreme bio portparol te terorističke organizacije i kod njega su sabrana ne samo dokumenta već ima i neposrednih saznanja, a i sam je pod veoma opterećujućim dokazima - objašnjava Spasić. Spasić navodi da je reč o novoj metodologijikoju primenjuje haški sud, budući da skupljaju dokumenta, ali i zločince prebacuju direktno u Hag

Pretnja sa zapada

Politikolog Jelena Vukoičić pravi osvrt na političku karijeru Krasnićija, koji je poput ostalih najistaknutijih OVK zločinaca došao na vlast. - Ovo je definitivno čovek koji je iz teroriste izrastao u političara i obavljao neke značajne političke funkcije u lažnoj državi Kosovo, što ovaj slučaj čini zanimljivim i opravdano se pitamo šta stoji iza toga. Zapad i Amerika, onako kako su od njih napravili lidere, tako mogu u svakom trenutku i da ih unište - navodi Vukoičićeva.

Ono što prema mišljenju analitičara može biti problem u celoj situaciji vezanoj za hapšenje zločinaca na KiM jesu sukobi koji bi mogli da ugroze lokalno stanovništvo. - Srbi treba uvek da budu obazrivi jer svi problemi političke prirode na tzv. kosovu često mogu da se preliju na srpsko stanovništvo i to može da rezultira napadima na naše sunarodnike, koji su često kolateralna šteta u ovim političkim igrama - smatra Vukoičićeva.

izvor:srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: