Stigli ruski helikopteri za Republiku Srpsku (FOTO)

Kompanija Ruski Helikopteri predala je zvanično danas u Kazanju prvi laki višenamenski helikopter Ansat Republici Srpkoj kao dio ugovora za tri helikoptera.

Planirano je da operater helikoptera bude nova jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilike Srpske. Za Ruske Helikoptere entitet države Bosne i Hercegovine biće prvi evropski kupac Ansata, piše Tangosix.

Kako je danas saopšteno iz Ruskih Helikoptera, prvi Ansat za Republiku Srpsku biće opremljen za MEDAVAC modulom koji će se sastojati od nosila, mesta za jednog pacijenta i dva medicinara. Od opreme tu će biti mobilni respirator, EKG za monitoring srčanih aktivnosti u realnom vremenu i druga medicinska oprema. Uz prvi helikopter predat je i set od pet sedišta koja se mogu postaviti umjesto MEDAVAC konfiguracije. Saopšteno je da je helikopter isporučen i sa „sistemom za aktivnu kontrolu vibracija“.

helikopter rsIzvor: tangosix
 

 

Republika Srpska će dobiti još dva Ansata 2021. i 2022. godine. Dodatno će biti opremljeni sa reflektorima, sistemom za „fast rope“ desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

Prema ugovoru, saopšteno je iz Ruskih Helikoptera, tri tehničara i dva pilota dobiće obuku u trening centru u Kazanju. Piloti će učiti letenje na tipu kako u simulatoru tako i na samim helikopterima. Planirano je da u naredne dvije godine obuku prođe još četiri pilota i šest tehničara.

IZVOR: N1

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: