STRUČNJACI SZO DONELI HITNU ODLUKU: Odmah reagovali zbog novog OPASNOG soja - evo kako su ga nazvali!

Stručnjaci SZO sazvali hitan sastanak zbog novog soja korone koji je stigao i u Evropu i došli do odluke.

Sve države Evropske unije složile su se da je u trenutku suočavanja s novim opasnim sojem korona virusa, ipak bilo potrebno da se donese odluka da se privremeno ukinu sva putovanja iz južne Afrike ka zemljama članicama.

Stručnjaci SZO iz svih 27 zemalja EU su se "složili da je potrebno hitno reagovati i doneti privremene restrikcije na putovanja ka EU iz južne Afrike", takođe. Restrikcije se odnose na Južnu Afriku, Bocvanu, Namibiju, Zimbabve, Mozambik, Esvatini i Lesoto.

Zemlje EU se i dalje bore sa delta sojem, a sada je nastala panika zbog najnovije varijante kovida-19, prvobitno detektovane u Južnoj Africi i označene sa B.1.1.529. Danas je SZO ovaj novi soj nazvala Omikron i naznačili da zahteva "zabrinutost". Omikron je 15. slovo grčkog alfabeta.

Ministar zdravlja Južne Afrike Džo Fala rekao je da su njihova istraživanja pokazala da je novi soj potencijalno lakše prenosiv, ali da je odluka EU o restrikciji putovanja "neosnovana".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici istakao je juče da je veoma zabrinut zbog kovid varijante B.1.1.529, za koju se smatra da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada jer ima veoma ogroman broj mutacija, što povećava rizik od brzog širenja bolesti.

Južna Afrika je potvrdila oko 100 primeraka kao B.1.1.529. Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) objavio je porast broja novih infekcija kovidom-19. Iako NICD nije pripisao najnoviji porast novoj varijanti, u lokalnoj naučnoj zajednici se veruje da je nova varijanta uzrok.

Izvor: Mondo.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano