Stručnjaci objašnjavaju: Kako je moguće da imate koronu, a negativni ste na testu?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Test na koronavirus može da daje negativan rezultat, a da vi pritom, ipak, budete zaraženi?

 

Stručnjaci kažu da to može da se dogodi, što objašnjavaju na sljedeći način.

 

"Testovi imaju svoja ograničenja. Ako govorimo o PCR testu, on je veoma pouzdan test koji otkriva da li je virus prisutan. U uzorku može da se desi da virus bude u plućima i izaziva teške tegobe, da postoji potreba za respiratorom, ali da je u tom trenutku iščezao iz ždrijela odakle je uzet bris i zato se dobija lažno negativan rezultat. Suština je sljedeća: ako je klinička slika jasna, test se ponavlja", objasnio je nedavno na televiziji Pink dr. Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetska dječje klinike u Tiršovoj, piše Blic

 

Na pitanje kako test može da pokaže negativan rezultat iako je virus prisutan u organizmu, odgovorila je i pulmolog Tatjana Radosavljević.

 

"Test može da daje pogrešan rezultat ukoliko se ne obavi pravilno ili u slučaju kada čestice virusa siđu u pluća iz grla odakle se uzima bris. Nakon toge se prati klinička slika i u skladu s njom određuje dalja dijagnostika", objasnila je doktorica, a dr. Janković je dodao da se lažno negativan rezultat može dobiti i pri kraju infekcije:

 

"Iz istog razloga kao za uzimanje uzorka, pa će test biti lažno negativan. Dešava se da dođe do novog razbuktavanja količine virusa koji se opet umnoži. Ima slučajeva da je neko prebolio virus proljetos, pa opet obolio. Ne znamo da li je nova infekcija, ali je moguće. Važno je sa kolikom učestalošću se to dešava, većina ima imunitet pa se to javlja sporadično".

 

izvor:radiosarajevo

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano