Sumnjivi koraci na putu do respiratora: Kad vlast lovi u mutnom usred pandemije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Mutne radnje u javnim nabavkama su bile, a koliko svjedočimo ostale i u doba pandemije koronavirusa light motiv našeg društva. Nabavka 100 respiratora iz Kine (80 stiglo u ovoj pošiljci), koja je trebala biti samo dobra vijest za naše zdravstvo ipak bi mogla imati i onu tamniju stranu priče.

Agencija za javne nabavke BiH omogućila je krajem marta da se u slučaju hitnosti, kao što je ljudsko zdravlje može koristiti direktni pregovarački postupak bez obavijesti o javnoj nabavci. Sve u cilju što efikasnije procedure, a naričito kada je riječ o medicinskim potrepštinama. Upravo taj postupak koristio je i Krizni štab Federacije BiH kada je sa firmom “FH Srebrena malina” dogovarao nabavku respiratora iz Kine.

 

Zavod za javno zdravstvo FBiH je iskazao potrebu šta treba nabaviti od medicinske opreme. Sve procedure dalje je preuzeo Krizni štab koji je 10,5 miliona KM javnog novca dao firmi koja je registrirana za poljoprivrednu djelatnost. Radi se o firmi koja se ne nalazi na zvaničnoj listi Agencije za lijekove koja se bavi distribucijom medicinske opreme. A i kako bi se firma čija je osnovna djelatnost proizvodnja maline mogla baviti medicinskom djelatnosti.

 

Novalić: Vlada FBiH kupila respiratore u vrijednosti 10,5 miliona KM

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli ...

 

E izgleda da je u BiH i to moguće. Blagodati posebnih okolnosti javnih nabavki s obzirom na koronavirus neko je itekako vješto iskoristio.

 

Vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” poručuje da je cijeli proces nabavke urađen pošteno. Ne ulazeći u samu proceduru transporta niti činjenice da spomenutu kompaniju niko nigdje nije upitao kako baš da ta firma uvozi medicinsku opremu, javnost u BiH se s pravom pita i ima pravo da zna.

 

Prodavce interesuje novac, a ko će od njih zvanično kupiti respiratore njima vjerovatno nije bitno. Ali jeste poreskim obveznicima u našoj zemlji. Kako je moguće da firma koja se bavi poljoprivredom kupuje respiratore koji su esencijalna medicinska oprema za spas ljudskim života u doba pandemije? Ko je i na osnovu kojih referenci dao dozvolu i na kraju 10,5 miliona KM novca da kupi respiratore?

 

Ne ulazeći u priču o poslovnoj sposobnosti vlasnika firme i poznanstva, partnere i sl, ali na osnovu kojih specifikacija su kupljeni respiratori?

 

Ko će koristiti i ko će održavati kupljene respiratore? Je li firma koja ih je kupila zadužena možda i za servisiranje? Zašto su za doček pošiljke na sarajevskom aerodromu medijski poziv dobili samo FENA i FTV? Zašto drugi mediji nisu pozvani da isprate tako važnu nabavku i možda pitaju nadležne pojedine detalje o nabavci? Zašto to nije učinjeno ako se zna da su se za mnogo manje događaje sazivali mediji, a vlast se hvalila? Koja je cijena po respiratoru s obzirom da se najobičnijim čitanjem šifre sa pošiljke dolazi do podatka da takvi respiratori koštaju mnogo manje I daleko su od 100.000 KM koliko iznosi procijenjena vrijednost po respiratoru s obzirom na informaciju da je pošiljka plaćena 10,5 miliona KM?

 

Cijeli proces jedino je kritikovala dopremijerka FBiH Jelka Milićević, koja je poručila da institucije nisu učestvovale u nabavci respiratora te da slučaj treba istražiti.

 

Patriotizam se ogleda i u poštenim javnim nabavkama, a koliko imamo patriota među nadležnim u vlasti, u kojekakvim kriznim štabovima pokazat će ovaj slučaj.

Tačnije, ostaje nada da će pokazati pravu stranu priče, jer ako ne pokaže onda će nam sutra sportsku opremu uvoziti automehaničarske radnje, hranu medicinske kompanije, a poljoprivredne mašine kulturno-umjetnička društva.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano