Sutra su BLAGOVESTI i žene koje žele da postanu majke treba da urade sledeću STVAR

Blagovesti su jedan od 12 najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika koji se slavi u znak sećanja na blagu vest koju arhangel Gavrilo doneo Bogorodici.

Arghangel Gavrilo je Bogorodici rekao da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Zbog toga su Blagovesti Bogorodičin praznik i svetkuju ga najviše žene.

Blagovesti su radostan hrišćanski praznik i uvek se slave 7. aprila, što je tačno devet meseci pre Božića.

Devojke i žene, a naročito one koje žele da postanu majke, na današnji dan odlaze u crkvu i manastir i mole se Bogorodici. Prema narodnom verovanju na danas žene ne treba da se češljaju. Na Blagovesti se ustaje veoma rano, pa i u ponoć, a dan se započinje devojačkom pesmom. Kuća i okućnica moraju da se očiste.

Zabranjena reč
Na Blagovesti se nikako ne izgoavra jedna reč - zmije! Ta reč je strogo zabranjena!

Tek sada počinju radovi, jer je stvarno došao kraj zimi

Za Blagovesti su vezani mnogi narodni običaji, a većina za buđenje prirode i početak prolećnih radova. Narod se plašio zime sve dok ne prođe današnji dan, pa su tek posle Blagovesti počinjali sa radovima u baštu, voćnjaku i njivama. Dakle, tek sada treba kalemiti voće, orezivati vinograd i posejati pšenicu.

Dan uoči Blagovesti devojke sakupljaju suva drva i grančice za veliku vatru koja se pali na važnom mestu. Oko vatre se veselili momci i devojke, ali i stariji.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude presudan.

Od Blagovesti do Velikog Petka treba započeti neki veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog biznisa, usavršavanje). Naime, počinje izuzetno povoljan je period za donošenje važnih životnih odluka koje mogu da donesu korenite promene u životu.

Izvor: magazin.novosti.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: