SVE NAJGORE O SRBIMA: Olbrajtova se obratila Kongresu, a njeni zahtevi Bajdenu znače pakao za Balkan

Bivša državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt izjavila je danas u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD da tzv. Kosovo mora da bude u UN, a takođe se založila i za reviziju Dejtonskog sporazuma u BiH.

 
 

- Prošlo je više od dve decenije od intervencije američke vojske na Kosovu (i  Metohiji) i naredne nedelje će biti obeleženo 25 godina od Dejtonskog sporazuma - počela je ona i rekla da smatra da je SAD ispravno reagovalo u oba slučaja.

Olbrajtova je podsetila i na zalaganja Džoa Bajdena na Balkanu u toku krvavih sukoba, te istkala da on "razume region".

 

Takođe, izjavila je i da je potrebna nova regionalna strategija za Balkan.

- Na (tzv.) Kosovu, naš cilj je da to postane normalna država u UN, deo regionalnog međunarodnog sistema i sa svim međunarodnim pravima da brani "svoju terotoriju". To ne sme biti predmet veta Beograda - izjavila je ona.

Ona tvrdi da je Balkan danas stabilan i podržala je put balkanskih država u EU.

Kaže da će Bajdenov tim podržati zemlje u tom putu, te je podsetila na negativne ekonomske posledice Balkana zbog virusa korona.

Rekla je i da Rusija i Kina vrše uticaj u regionu, a da je to pre svega slučaj u Srbiji, gde vlada "anti-zapadna propaganda".

Istakla je i važnost borbe protiv korupcije u regionu.

 

Svi govornici danas su hvalili albanskog lobistu Eliota Engela, te insistirali na tome da "Srbija mora priznati lažnu državu Kosovo" i da "Republika Srpska blokira napredak BiH".

izvor: novosti

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: