SVE TAJNE UŽIČKE 15: Tito i Sloba živeli u istoj vili, 80 godina kasnije naslednik zdanja ima važnu poruku!

Plac u Užičkoj ulici pripadao je pre Drugog svetskog rata industrijalcu Milošu Savčiću, a njegov praunuk bori se za nju i dan danas.

Agencija za restituciju nedavno je donela prvostepeno rešenje o vraćanju polovine kuće u Užičkoj 15, gde je nekada bila rezidencija Josipa Broza Tita. 

Od oko 75.000 zahteva za vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, rešena je 61.000.

Plac u nekadašnjoj Rumunskoj, danas Užičkoj ulici pripadao je pre Drugog svetskog rata industrijalcu Milošu Savčiću. Na njemu su 1934. godine podigli vilu njegova kćerka Jelica i zet građevinski inženjer Aleksandar Acović koji je, kao jedan od 1.300 kaplara, prešao Albaniju i borio se na Solunskom frontu.

 
 

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. sa svog imanja i nikada kasnije nisu ušle u njegov posed. Bili su među prvih 100 talaca na Starom Sajmištu, pre nego što je otvoren Judenlager Semlin. Miloš Savčić je iste godine i umro, a posle rata vila je konfiskovana.

 

Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

U nju se tada uselio Tito, a kasnije je bila i rezidencija Slobodana Miloševića koja je bombardovana 1999. godine.

- Mi smo svuda gde, po zakonu, gde se nalazi oteta imovina u državnim rukama, oni su dužni da vrate. Ako ne, mi zahtevamo da se uvede i supstitucija jer jednostavno da se izjednači nivo dostignutih prava u odnosu na verske zajednice i na zakon o holokaustu, tako da treba svi ljudi u Srbiji da se jednostavno tretiraju po zakonu i po ustavu - smatra Vladimir Lešić, praunuk Miloša Savčića, predsednik "Udruženja Srpska liga".

Oni naslednici koji ne mogu da dobiju imovinu u naturi dobiće 15 odsto procenjene vrednosti onoga što je oduzeto.

Omogućiti vraćanje što većeg dela u naturi

- Naša nastojanja u budućem periodu idu upravo u tom smeru da se kroz kvalitativne izmene zakona omogući vraćanje što većeg dela imovine u naturi, u novcu. Zaista niko niti očekuje niti može da traži na neki način da bude zadovoljna i jedna i druga strana - ističe Mile Antić iz Mreže za restituciju.

 

Slobodan Milošević
Foto: Profimedia

Naglasio je da je mnogo važna definicija šta može da se vrati u skladu sa zakonom ili ono što je sa određenim administrativnim preprekama uvedeno da se ne može vratiti a u stvari se može vratiti. To su, ističe Antić, ogromne površine poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta.

Agencija za restituciju je sačinila 3.500 rešenja o pravu na novčano obeštećenje, a od toga je 1.800 pravosnažno.

"Polovina za naturu, polovina za obeštećenje"

- Sva rešenja koja budu pravosnažna do 30. juna ove godine, biće isplaćena iduće godine - najavljuje Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

 

Užička 15
Foto: Wikipedia

Dodaje da je to dobro rešenje jer, kako je rekao, država onda može da zna tačno koliki iznos materijalnih sredstava treba da odvoji da bi isplatila svoju obavezu.

- Po našim statistikama gledajući kako idu stvari biće skoro polovina za naturu, polovina za obeštećenje s tim što želim da napomenem da su u ne malom broju predmeta doneta delimična rešenja o vraćanju u naturi a deo će biti obeštećen - objašnjava Sekulić.

Ukupna suma za novčano obeštećenje oduzete imovine, kako je zakonom definisano, ne može biti viša od dve milijarde evra.

Postoji i ograničenje da iznos po starom vlasniku i po podnosiocu zahteva, ne može da pređe 500.000 evra.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: