SVET GA POREDI SA NIKOLOM TESLOM: Genijalac iz Trstenika ponos sveta (VIDEO)

Nekad se bavio glumom, bio odličan plivač, ali je prevagnula ljubav prema nauci. Sve je počelo kada je imao deset godina. Prvobitno je čitao o naučnicima, a onda mu je sinula ideja da i on može da bude jedan od njih. I uspelo mu je!

Stefan Unić (23) iz Trstenika najmlađi je naučnik u Srbiji, priznat i poznat u svetu kao pronalazač uređaja koji ima primenu u svakodnevnom životu. „Personalizovani orgonit“ je izum za koji je ovaj mladi momak dobio i ponude iz inostranstva, ali je odbio jer je želeo da ostane u Srbiji. Danas ovog genijalca mnogi upoređuju sa Nikolom Teslom. 

- Ne mogu da budem zvezda. Ja sam Stefan Unić, ja sam dete sa sela, iz naroda i tako se ponašam. Bio sam na tri najznačajnija sajma u svetu, ne znam ni koliko sam zemalja posetio gde sam bio i nagrađen. Ja sam ostao i dalje Stefan, nikad nisam leteo previsoko. Imao sam limit u životu, rekao sam sebi "Stefane, dotle i ne možeš više", iako sam znao da mogu više - započinje svoju priču ovaj mladi naučnik. 

Stefan Unić Stefan Unić, FOTO: Zoran Jevtić, Srđan Srkić

Da život piše najbolje priče dokaz je upravo on, a ovo je njegova.

- Čim se spomene personalizovani orgonit, svi znaju za Stefana Unića, zato što sam ga ja pronašao i na njemu sam godinama radio. Ja sam puno toga do sad uradio, puno projekata kao što su jedinstveni prečišćivači vazduha i dr. i krivo mi je što su sam poznat samo po personalizovanom orgonitu - kaže Stefan koji se od 12. godine bavi naukom, mnogo čita i istražuje. 

Priznaje da mu odrastanje nije bilo lako. Sa velikim snovima i idejama mogao je mnogo toga, ali nije imao finansijskih sredstava da ih ispuni. To ga je i jedino kočilo. 

- Rođen sam 1998. godine kada je i počeo rat. Odrastao sam samo sa majkom, nisam imao tu očinsku ljubav kao sva deca. Bilo je teško, moja majka je radila 16 sati dnevno kako bi mogla da nas prehrani. Baka me je puno toga naučila, da čitam i pišem i zahvaljujući njoj sam takav kakav sam - priča ovaj mladi genijalac koji je od malena naučen da odvaja novac od užine kako bi mogao sebi da obezbedi kartu za sajam nauke.

- Samo ja znam kako je bilo i šta sam proživeo. Majka je morala puno da radi, otac je bio nezaposlen, tako da sam od svog džeparca odvajao novac da bi otišao na neki sajam. Kada je trebalo da posetim neki značajniji sajam, ja nisam imao sredstava. Plakao sam uveče jer sam bio svestan da ne mogu da odem, a nisam znao kome da se obratim.

Stefan Unić Stefan Unić, FOTO: Zoran Jevtić, Srđan Srkić

Sa 14 godina je prvi put posetio ekološki sajam u Banja Luci i tad mu se rodila ideja da svo svoje znanje uloži u očuvanje životne sredine.  

- Tad se pričalo da je ekologija posao budućnosti i tad mi se upalila lampica - ističe Stefan i dodaje da danas svojim znanjem i iskustvom rado pomaže mladim inovatorima.

 

- Za mene kažu da sam prerano sazreo i porastao, ali ja ne mislim tako. Uspeo sam puno toga detinjastog da sačuvam u sebi i to se vidi kroz moj osmeh. Uvek sam tu za svakog kome treba pomoć. 

Danas ga mnogi porede i nazivaju novim Nikolom Teslom. 

- Za poređenje sa najvećim naučnikom na svetu zaista nemam odgovor. Svakom prijaju takvi komplimenti, pa i meni, ali mogli su da me ponesu u nebesa. Nisu, jer sam imao svoju granicu- ističe.

 

Njegovu životnu priču i uspeh pogledajte u videu!

https://www.youtube.com/watch?v=Vg-900Ggt80&t=373s

IZVOR: Grand online / Sanja Ćulibrk

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor:

Stefan Unić je student mašinstva. Studira proizvodno mašinstvo-modul proizvodne tehnologije na Akademiji strukovnih studija Šumadije sa odsekom u Trsteniku. Rođen je u Kruševcu. Živi na porodičnom imanju u okolini Trstenika.