SVETINJA KOJU AMFILOHIJE BRANI ŽIVOTOM! Hitler je pokušavao da je se domogne na sve načine, a kralj Petar nije smeo da je ODNESE!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U srcu vernog naroda Crne Gore posebno mesto zauzima Cetinjski manastir i relikvije koje se u njemu čuvaju - deo časnog krsta na kome je Hristos razapet i desna ruka Svetog Jovana Krstitelja, ali i izuzetno vredni bogoslužbeni predmeti, rukopisne i štampane knjige i ikone.

 

"Bog nije mogao da podari Cetinju veći blagoslov od ruke Jovana Krstitelja", rekao je jednom prilikom mitropolit Amfilohije, koji se trenutno oporavlja od koronavirusa.

Njegove reči još jednom su podsetile na neverovatnu istoriju ovih hrišćanskih relikvija neprocenjive vrednosti.

Uz ruku Svetog Jovana Krstitelja, onu koja je krstila Isusa Hrista tu je i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, odnosno, deo krsta na kojem je razapet Isus Hrist, dok je se zgradi Vladinog doma u Plavoj kapeli nalazi ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Dugačak je red onih koji su pokušali da se dokopaju ovih neprocenjivih reklikvija, pogotovo ruke Jovana Krstitelja, koju su davne 1484. godine, zbog "bezbednosti" vitezovi Jovanovog reda sa Rodosa preneli na Maltu.

Nije tajna da je potom promenila nekoliko mesta "boravka", da bi iz ruku ruske carske porodice Romanov zvanično posle Oktobarske revolucije stigla u posed Karađorđevića. Sve do okupacije Jugoslavije i bekstva Karađorđevića iz zemlje bila je smeštena u kraljevskoj kapeli na Dedinju.

Zbog čega je Petar II Karađorđević nije poneo sa sobom u London, već ju je ostavio na čuvanje u Crnoj Gori dan-danas nije jasno. Tokom rata do svetinje je pokušavao da dođe lično Adolf Hitler, ali sve njegove tajne službe nisu mogle da otkriju mesto gde je svetinja sakrivena. Tek po oslobođenju jedan od monaha ispričao je u policiji o velikoj hriščanskoj svetinji sakrivenoj i kelijama Manastira Ostrog.

2345551_ruka_ff.jpg?ver=1602096360FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Iz sefova UDBE, svetlo dana je ugledala oktobra 1994. godina kada je "ruka koja je krstila Isusa Hrista" smeštena u manastir na Cetinju. Ipak, čin vraćanja crkvi jedne od najvećih hrišćanskih reklikvija (ako ne i najveće) nije zaustavio aspiracije mnogih moćnika da se dokopaju ove svetinje.

Red malteških vitezova to i ne krije, već u istoj nameri održava veoma bliske kontakte sa crnogorskim vlastima. Stoga, upućene ne bi trebalo da čudi i pokušaj nametanja Zakona o slobodi veroispovesti, preko kojeg bi režim Mila Đukanovića između ostalih materijalnih vrednosti, došao u posed ove neprocenjive reklikvije. Ipak, onaj koji danas njome raspolaže (u ime SPC) je mitropolit Amfilohije i on je na velike crkvene praznike "izvlači" iz kivota Svetog Petra Cetinjskog vernicima na celivanje.

Verni će reči i da iza velikog uspeha litija, koje su do poraza na izborima uzdrmale režim Mila Đukanovića stoji upravo snaga svetinje oko koje mnogi godinama lome koplja.

Kurir.rs/Informer/RTS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano