SVI MOGUĆI RASPLETI: Biden maršira prema Bijeloj kući, ali Trump je još uvijek u igri! Moguć i ludi scenarij, obojica bi imala 269, evo što onda

Rezultati američkih izbora još se uvijek broje. Trenutačno je bliže Bijeloj kući Joe Biden, ali stvari još nisu gotove i Donald Trump ima šanse obraniti svoj mandat.

Obojici je potrebno 270 elektorskih glasova, a prema projekciji AP-a Biden je trenutačno osigurao 264, a Trump 214 elektorskih glasova.

Ovo su scenariji prema kojima Biden i Trump mogu do Bijele kuće.

Biden osvaja Georgiju i još jednu državu

Kandidat demokrata u petak je ujutro nešto poslije 10 sati po našem vremenu okrenuo ključnu državu Georgiju u svoju korist. Trump je ovdje dugo vodio, no trenutačno je u maloj prednosti Biden, a glasovi se još uvijek broje.

Naime, Georgia nosi 16 glasova i Bidena bi dovela nadomak pobjede. Konzervativnije procjene CNN-a i NYT-a još uvijek nisu Bidenu dodijelile Arizonu (poput AP-a), pa tako procjenjuju da Biden trenutačno ima 253 glasa. Sa 16 glasova iz Georgije imao bi 269. U tom slučaju, Trump bi mogao osvojiti također 269 elektorskih glasova. Što onda? Pročitajte u nastavku teksta. Vjerojatno bi Bidenu trebala još jedna od otvorenih država za pobjedu.

Biden osvaja Pennyslvaniju

Ako Biden osvoji Pennsylvaniju, gotovo je sigurno da će postati novi predsjednik SAD-a. Naime, ova savezna država nosi 20 elektorskih glasova i za pobjedu mu tada ne bi trebala niti jedna druga otvorena država. No, u Pennsylvaniji trenutačno vodi Donald Trump. Prednost aktualnom predsjedniku se topi, jučer je bila veća od 150.000 glasova, a danas je manja od 20.000.

Biden osvaja Nevadu i Arizonu

Omiljena TV kuća predsjednika Trumpa, Fox News, odavno je Bidena proglasila pobjednikom u Arizoni, što je jako naljutilo predsjednika. Da je Arizonu osvojio Biden proglasio je i Associated Press, ne i New York Times i CNN. S Arizonom (11 glasova) i Nevadom (6 glasova), Biden ima 270 glasova i postaje novi predsjednik. Ipak, glasovi se još uvijek broje.

Donald Trump

Trump osvaja sve države u kojima vodi i okreće Georgiju i Nevadu, ili Arizonu

Trump trenutačno ima 214 elektorskih glasova i za pobjedu bi trebao osvojiti ranije spomenutu Pennyslvaniju (20 elektorskih glasova), Sjevernu Karolinu u kojoj vodi (15 elektorskih glasova) i Georgiju u kojoj je ispustio prednost (16 elektorskih glasova) te Aljasku u kojoj ima prednost (tri elektora). To bi Trumpa dovelo vrlo blizu pobjede – imao bi 268 elektorskih glasova. Za pobjedu bi morao preokrenuti Arizonu ili Nevadu.

Što ako oboje budu imali 269 elektorskih glasova?

Kao što smo obećali, evo i objašnjenja što ako obojica kandidata budu imala 269 elektorskih glasova što je moguć rasplet. Naime, osvoji li Biden Georgiju, a Trump sve ostale preostale države – Nevadu, Arizonu, Sjevernu Karolinu i Pennsylvaniju, rezultat će biti 269 – 269.

Odluku o novom predsjedniku u tom slučaju donosi Predstavnički dom Kongresa. No, ne bi glasalo svih 435 glasova Predstavničkog doma, nego delegacije svake države glasaju kao cjelina. To znači da će dominantna stranka u svakoj državi kontrolirati glasove svoje države, a kandidatima bi trebala podrška 26 država da postanu pobjednici.

Izbori za Predstavnički dom održali su se istog dana kada i predsjednički, a čini se kako demokrati imaju većinu. Ipak, čini se da bi u ovom malo vjerojatnom scenariju, republikanci imali prednost jer će vjerojatno imati većinu u više država nego demokrati.

Izvor:net.hr

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: