SVI PRIČAJU O BEKERU Ipak teniser je samo kap u moru sportskih bankrota
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Profesionalni sportisti često su na udaru kritika jer zarađuju previše novca, ali za razliku od sportskog terena, na polju upravljanja svojim finasijama i bogatstvom veliki broj njih se ne snalazi baš najbolje.

Posljednjih dana sva pažnja usmjerena je na legendarnog njemačkog tenisera i trenera Borisa Bekera, koji će narednih 15 mjeseci provesti u zloglasnom zatvoru Vandsvort u Engleskoj, jer je osuđen zbog skrivanja imovine i kredita vrednih 2.500.000 funti kako bi izbegao plaćanje dugova.

Beker je još 2017. godine proglasio bankrot, a proces se razvlačio pet godina i Nijemac je do sada uvijek nalazio način da odloži presudu.

Da je bankrot česta pojava u svijetu profesionalnog sporta, pokazuje i izveštaj “Sports ilustrejteda” još iz 2009. godine, gde se procjenjuje da 78 odsto igrača iz NFL-a bankrotira ili da doživljavaju finansijski sunovart samo dvije godine nakon penzionisanja, dok 60 odsto košarkaša NBA lige doživljava istu sudbinu nakon pet godina završetka karijere – piše Blic.

Postavlja se pitanje zašto mnogi profesionalni sportisti koji su nekada bili bogati kasnije postanu švorc. Razlog tome su razne vrste poroka, razvodi, ali i nepoznavanje finansijskog poslovanja.

Kako troše košarkaši?

Košarkaška superzvezda Alen Ajverson zaradio je preko 150 miliona dolara igrajući u NBA ligi, a čak i više kroz sponzorske ugovore.

Te 2012. godine, Ajversonovo finansijsko stanje je otkriveno kada mu je sudija naredio da plati 860.000 dolara, a on je rekao da ne može to da isfinansira. Sve je krenulo naopako zbog problema sa kockom, a bio je i zavisnik od kupovine skupog nakita. Iste godine tokom suđenja i razvoda sa bivšom ženom otkrivena informacija da je mjesečno zarađivao 62.000 dolara, ali da su životni stil i dugova na mjesečnm nivou odnosili preko 130.000 dolara.

So na finasijske rane vjerovatno najboljeg “Betmenovog Robina” u istoriji NBA lige sipala je bivša supruga Larsa, koja je dobro naplatila svoj razvod.

Denis Rodman, još jedan član legendarnih Bulsa, koji je zaradio 26.9 miliona dolara, brzo nakon završetka igračke karijere upao je u finansijske probleme.

Od njegovog advokata 2014. godine se saznalo da duguje preko 800.000 dolara alimentacije, a imao je probleme i finasiranjem svog životnog stila. Donekle su ga izvukli neki sponzorski ugovori, a navodno je dobro unovčio i svoje kontroverzne posjete i druženje sa svojim, kako kaže, velikim prijateljom Kim Džong Unom, liderom Sjeverne Koreje.

FOTO: 
ROLEX DELA PENA/EPA
FOTO: ROLEX DELA PENA/EPA

 

Među NBA zvezdama koje su doživele finasijski kolaps je Latrel Sprivel, čija je procenjena zarada u karijeri iznosila 50 miliona dolara, a bankrot je prijavio 2007. godine. A i dalje se pamti njegova rečenica kada je potpisao ugovor na 21 milion zelenih novčanica, a to prokomentarisao sa “Moram da prehranim svoju porodicu.”

Tu je i Keni Anderson, koji je u karijeri zaradio više od 60 miliona američkih dolara, da bi mu bankrot stigao 2005. godine. Loše je cijenio i procijenio svoju sposobnost u trgovini nekretninama, a da ni supruga nije pomogla u pametnom trošenju novca solidno prikazuje i plaćeni natpis umjesto registarskih tablica na automobilu – “His cash”, odnosno “njegov novac”.

Među poznatim sportistima koji su bankrotirali bio je Majk Tasjon, bokserska legenda, koja je nekada imala zaradu oko 400 miliona dolara, a većinu tog bogatstva je potrošila i proglasila bankrot 2003. godine, čak i prije nego što je otišao u penziju.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano