Tačka u Pacifiku kojoj čovjek nikada neće moći da priđe
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Radi se o Tački Nemo, dijelu okeana kojem se ne može prići, oblasti koja se nalazi u centru južnog Pacifika, najdalje od kopna i ljudi od bilo kog drugog mjesta na Zemlji. Tačka Nemo se nalazi tačno između Australije, Južne Amerike i Antarktika. Od Tačke Nemo do najbližeg kopna potrebno je preko 2.700 kilometara, a to su ostrva Pitkern na sjeveru, Uskršnja ostrva na zapadu i Antarktik na jugu.

Poptuno besplatno možete postati autor na portalu Crni Bombarder, još bolje platićemo vam za svaki objavljeni sadržaj. Svi se mogu registrovati, čak i anonimno.

 

Ni brodovi, a ni avioni ne prolaze iznad ove oblasti i ne postoji apsolutno ništa drugo osim okeana. I upravo zbog toga što je mjesto toliko udaljeno od civilizacije i saobraćaja izabrano je kao najbolje za groblje svemirskih letjelica i satelita, bez bojazni da bi nekog nekontrolisani pad letjelice mogao povrijediti ili izazvati štetu.

Tačno četiri kilometra ispod površine okeana nalazi se najveće groblje svemirskih letjelica i satelita još od 1971. godine. U posljednjih 48 godina preko 300 letjelica i satelita ovdje je okončalo svoj život.

Najviše „stanovnika“ Tačke Nemo, tačnije oko 200 objekata, pripadaju Rusiji. Najteža letjelica koja je tu pala 2001. godine takođe je ruske proizvodnje, a radi se o svemirskoj stanici MIR teškoj 140 tona.

Baš ovdje je planirano da svoj vijek okonča i Međunarodna svemirska stanica (ISS) nakon 2024. godine.

Izvor: B92

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano