TAJNA OTKRIVENA POSLE 30 GODINA: "Delije" otele unuka Tuđmanu da bi Arkan bio pušten na slobodu

Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, lično je naložio da se Željko Ražnatović, komandant Srpske dobrovoljačke garde i vođa navijača Crvene zvezde, pusti na slobodu iz zloglasnog zatvora Remetinec.

Arkan je u novembru 1990. sa arsenalom oružja uhapšen u Dvoru na Uni. Tuđman je bio primoran da poklekne jer su Ražnatovićevi saborci (sa tribina, a kasnije i ratišta) smislili plan da otimaju članove njegove najuže porodice koji su živeli u Srbiji kako bi zauzvrat komandanta izvukli iz hrvatskog kazamata, otkriva Srpski telegraf.

- Arkanovi momci, kada su čuli da je komandant uhapšen, smislili su operaciju kako da ga izvuku iz zatvora. Postojala je ideja da se kidnapuje Tuđmanova ćerka Nevenka, koja je bila udata za Srbina i živela u Zemunu. Znalo se da je ona slaba tačka hrvatskog lidera, iako nisu imali harmoničan odnos jer nikad nije mogao da joj oprosti brak sa Srbinom. Na kraju su njegovi prijatelji, može biti i uz podršku državne bezbednosti, zapravo, oteli Tuđmanovog unuka Nevenkinog sina Dejana Košutića - priča izvor Srpskog telegrafa dobro upućen u tadašnja dešavanja.

Kako dalje navodi naš sagovornik, to što su mu unuka oteli i odveli na Frušku goru, gde su ga držali na nepoznatoj lokaciji, bilo je još ubitačnije za Tuđmana i tako su ga ucenili. Poslali su svojim kanalima i kanalima tadašnje službe poruku da se izvrši razmena - on da naredi puštanje Arkana, pa će mu oni osloboditi unuka. Operacija je uspešno završena i Ražnatovića su ekspresno oslobodili 14. juna 1991. godine.

- Samo je četiri-pet svedoka živo, a među njima je i šef te operacije, inače poznati srpski biznismen (ime poznato redakciji) - otkriva naš sagovornik.

Milomir Marić, glavni urednik televizije Hepi, potvrđuje da se u Beogradu u to vreme govorkalo da su Hrvati pod pritiskom oslobodili Ražnatovića.

- To je bila priča tih godina, govorilo se da je Arkan iz zatvora pušten pošto su iz ljudi iz njegovog okruženja organizovali otmicu Tuđmanove ćerke Nevenke i(li) unuka Dejana - priča za Srpski telegraf Marić.

Bivši operativac DB Božidar Spasić takođe ima slične informacije:

- Obavestili smo Josipa Perkovića, hrvatskog obaveštajca, i Zdravka Zdravka Mustača, bivšeg šefa jugoslovenske tajne službe, koji su tada bili visoko u Franjinoj strukturi, da odu kod Tuđmana i objasne poziciju, da neće biti dobro ako ga zadrže. Da objasne da bi bilo poželjno da oslobode Arkana, kako se stvari ne bi zakomplikovale, Ražnatovićevo okruženje bi se svetilo, došlo bi do otmica. Na tome se, koliko znam, završilo.

izvor: republika

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: