TAJNA stara 33 godine: Otkrivamo priču o Džejevoj čuvenoj baladi "Zar ja da ti brišem suze"

Osim Vesne Zmijanac, pesmu „Zar ja da ti brišem suze“ kao hit prepoznali su i drugi pevači.

Poštovaoci lika i dela Džeja Ramadanovskog koji je iznenada preminuo u nedelju u svom domu na Dorćolu danima se opraštaju od svog muzičkog idola. Bakljade širom Beograda koje gore u čast „muzičkog Maradone“, praćene pevanjem njegovih balada koje su odavno stekle status evergrina, slika su prestonice koja iskreno žali za pevačem koji je obeležio jednu turbulentnu epohu.

Među pesmama koje se „vrte“ na bakljadama je i ona sa kojom je Džej ušao u svet slavnih – „Zar ja da ti brišem suze“. Ovu prelepu baladu napisala je hitmejker Marina Tucaković čije su rime, uostalom, većinski i obeležile Džejevu karijeru. Ali, malo je falilo da pesma „Zar ja da ti brišem suze“ završi na albumu drugog pevača...

Naime, u vreme kada je Marina napisala pomenutu baladu, Miroslav Ilić žario je i palio širom tadašnje Jugoslavije. Bio je neprikosnoveni kralj narodne muzike, jer je bio prvi narodnjak koji je početkom osamdesetih imao solističke koncerte. Miroslavljeva karijera išla je svemirskom putanjom, pa su se direktori diskografskih kuća „tukli“ ko će ga privoleti da se priključi njihovom jatu.

Posle albuma „Tebi“ autori su pred sobom imali gotovo nemoguć zadatak – da naprave pesme koje će biti bolje od pomenute balade, ali i ostalih pesama sa tog albuma „Hoću sa njom sve do stote“, „O gitaro, o gitaro“, „Plakale su plave oči“...

Kako su Marina Tucaković i Futa Radulović u drugoj polovini osamdesetih bili hitmejkerski par iz čije radionice su izlazili najveći hitovi, tako nije ni bilo čudno što je njihov dom na Crvenom krstu vrveo od pevača, ali i menadžera, producenata, muzičkih urednika... Svako ko je čuo „Zar ja da ti brišem suze“ imao je svoju ideju za kojeg je pevača ta pesma „kao skrojena“.

Tako se došlo i do "slavuja iz Mrčajevaca".

-Miroslav bi ovo razvalio – bili su najčešći komentari „lovaca na hitove“.

Ali, i jedna pevačica je „namirisala hit“ – Vesna Zmijanac.

U isto vreme, pevačica Mira Kosovka bila je čest gost u Marininom i Futinom domu. Započela je saradnju sa njima na njihov nagovor; Marini i Futi se najpre mnogo dopalo kako Mira igra, a onda su ocenili da je boja njenog vokala specifična i da bi to trebalo predstaviti publici.

Mira Kosovka je upravo u domu Radulovića upoznala Džeja. Mnogo joj se dopala njegova energija, a pre svega emocija. A kad Kosovka nekoga zavoli, spremna je „do krvi“ da se bori za njega... I tako je krenula u „bitku“ za karijeru mladog kolege, uporno, sestrinski.

- Nemojte, ljudi, nikome ovu baladu da date osim onom malom – govorila je Kosovka Marini i Futi. 

- Čim počne da peva, meni suze krenu. „Zar ja da ti brišem suze“ niko neće otpevati bolje od Džeja. Biće drugih pesama za druge pevače, vi ste majstori za hitove, napravićete ih još ko zna koliko, samo dajte sada onom malom šansu... On je čista emocija.

A Marina ko Marina... Znala je i sama ko će njene stihove otpevati s najviše duše. Nije se premišljala. Njenu baladu snimio je onaj kome je bila i namenjena.

Na festivalu „MESAM“ Džej Ramadanovski otpevao je „Zar ja da ti brišem suze“ i „kupio“ publiku „iz prve“. Osvojio je treću nagradu i, ono što je još važnije, otvorio vrata grandiozne pevačke karijere koja je trajala decenijama.

izvor: TELEGRAF

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: