TAJNE GROBA PATRIJARHA IRINEJA: Evo šta je oslikano na zidu kripte gde će upokojeni poglavar SPC čekati VASKRSENJE MRTVIH

Blaženopočivsi patrijarh Irinej ovozemaljski svet napustio je 20. novembra ostavivši uplakane vernike SPC i sve poštovaoce njegovog lika i dela ma gde god se nalazili.

Protođakon Milan Kovačević objasnio je zbog čega je kripta Hrama Svetog Save upravo mesto na kom se nalazi grob upokojenog poglavara SPC.

Kovačević je rekao da se sama zamisao o kripti menjala tokom izmene projektnih rešenja jer se sa vremenom značajno izmenila tehnologija gradnje.

- Prvobitno je bilo zamišljeno da prostor kripte bude manji i on je bio određen za grobno mesto poglavara SPC. Proširena kripta, ovako kako je mi znamo, ima i značajnu ulogu za stabilnost cele građevine, a sobom nosi i teološki smisao. Sama reč kripta označava skriven prostor, pa na svojevrsan način upućuje na ranohrišćanske katakombe i na period gonjenja, odnosno mučeničkog stradanja, a crkva Hristova je procvetala na krvi svetih mučenika. Zato je crkva u kripti Hrama i posvećena Svetom velikomučeniku Lazaru Kosovskom - ističe protođakon Kovačević.

FOTO: INSTAGRAM/NIKOLA JANČIĆ

Kako kaže, sa druge strane, taj prostor pod zemljom upućuje na Hristov grob, iz koga je zasjala svetlost vaskrsenja, kao temelj hrišćanske vere.

- Na ulazu u prostor iza oltara, tzv. staru kriptu, oslikane su scene Hristovog stradanja i njegovog vaskrsenja. Sasvim je, dakle, bilo prirodno da mesto pokoja srpskih patrijaraha bude u kripti Hrama. Tu će naši patrijarsi, pod molitvenim pokroviteljstvom prvojerarha i svetitelja Save, dočekati vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka - kaže protođakon.

"40 dana zaupokojene liturgije za patrijarha"

Protođakon Kovačević kaže da se u kripti, odnosno, u Hramu svetog velikomučenika Lazara, služe tokom 40 dana zaupokojne liturgije, a zatim i pomen na grobu njegove svetosti patrijarha Irineja.

- Kripta je svakodnevno otvorena za sve koji žele da posete grob, da se pomole za pokoj duše ili na drugi način iskažu poštovanje patrijarhu Irineju. Otvorena je i knjiga žalosti - ističe Kovačević.

"Dobili smo smelog zastupnika pred Gospodom"

Smrt patrijarha Irineja veliki je udarac za sav pravoslavni svet i vest o njegovom upokojenju nikoga nije ostavila ravnodušnim.

- Svakako da je smrt njegove svetosti patrijarha Irineja veliki gubitak za našu crkvu. Međutim, naša vera je vera u večni život, koji nam je darovan Hristovim vaskrsenjem - ističe Kovačević.

Kako kaže, smrt jeste tragedija, ona je, dodaje, prema rečima apostola Pavla poslednji čovekov neprijatelj, no hrišćani smrt doživljavaju kao privremeno razdvajanje.

- Verujemo da smo na zemlji izgubili mudrog poglavara, dobrog pastira i duhovnog oca, ali smo na nebu dobili još jednog smelog zastupnika pred Gospodom - rekao je protođakon Kovačević.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 90. godini nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom.

(Kurir.rs/TV Pink)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: