Tegeltiji nije jasno zašto bi trebao podnijeti ostavku. Tvrdi da je on žrtva i da VSTV nije fer

Milan Tegeltija “preživio” je sjednicu VSTV-a nakon je tražena njegova ostavka.

Nakon što su članovi VSTV-a govorili, jedno o tome zašto Tegeltija treba podnijeti ostavku, a drugi zašto ne bi trebao, obratio se i sam predsjendik VSTV-a.

Odstupanje Tegeltije se traži zbog nove afere, tačnije snimka na kojem se čuje kako razgovara s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom, o tome gdje i kako zaposliti njenu sestru.

U međuvremenu frcale su brojne optužbe, rasprave i sa jedne i sa druge strane. Tegeltija je optužen da je narušio ugled VSTV-a i da je jedna od krivaca zbog čega građani nemaju povjerenje u pravosuđe općenito.

“Ne želim da laži koje su o meni izrečene ostanu kao istina u javnosti. Ali, evo, neću se baviti ovom montažom nezakonitom. Odrasli ste ljudi, imate vlastite procjene. Znate sve, šta je autentičnost, kako se utvrđuje. Šta sam imao da kažem na početku sam rekao. Kada je u pitanju stav o ostavci, to ću na kraju diskusije. A na početku da kažem, uz dužno poštovanje prema svima, članovi ste Vijeća kojem sam ja još predsjednik. Malo ko u Vijeću ima pravo da mi drži moralne lekcije. Slobodno iznesite, evo sluša javnost, sve što sam uradio u ovom vijeću. Ako sam ikada tražio od vas bilo šta nemoralno ili nezakonito”, rekao je Tegeltija.

“Svi ste iznijeli stavove, poštujem ih. Stavit ćemo vaše prijedloge zaključaka na usvajanje. Prije toga, osvrćem se na diskusije. Simeunović i Alihodžić bile su brutalne. Kod Biljane su bile i lažljive, neistinite. Imenovanje glavnog okružnog tužioca Bijeljina, konkurs poništen. Biljana koja je bila kandidat nije se ni pojavila na intervjuu. Odluku o poništenju nije donio Milan nego Vijeće. Potpuna je laž da sam jučer na pripremnom sastanku rekao da će u slučaju moje smjene nastupiti nekakvi nemiri. Svjedoci ste mi, gospođa Simeunović je danas pred očima javnosti slagala, učinila direktan disciplinski prekršaj. Govorila je o lobiranjima za izbor članova Vijeća, da joj je neko nudio neku poziciju. Ja sam nju vidio dva puta u životu. Ništa joj nisam nudio niti iko u moje ime. Upravo je na sjednici slagala, Simeunović je direktno komentarisala sadržaj krivične prijave. Kada je u pitanju Alihodžić, držala mi je moralne lekcije. Dobio sam obavještenje dok ste govorili da ste direktno na prvoj sjednici Vijeća kada je bio izbor vaše sestrične, da ste se formalno izuzeli ali da ste lobirali kod članova podvijeća da se izabere vaša sestrična. To mi je rekla Ružica Jukić. Imam dokaz poruku od Ruzice. Nije korektno držati lekcije na ovako javnoj sjednici”, naveo je Tegeltija.

On je istakao da nikod ništa nije “lobirao, gurao, tražio nešto nemoralno”.

“Od moje porodice, bliže i dalje, niko nije u pravosuđu, ni u tragovima”, naveo je Tegeltija.

Potom je kazao kako nikad niti od jednog člana nije tražio zaštiti niti ju je ikad dobio, a da je on stao iza svakoga od njih.

“Ja sam čovjek koji dobro procjenjuje stvari. Nakon što vidim kako ćete vi to da isformulišete, ja ću se prema tome ophoditi. Što znači, bez namjere da odugovlačim, ja ću zaključiti i pozvati vas da sačinite zaključke i stavit ćemo ih na usvajanje. Ako razumijem, ja bih trebao dati ostavku zbog ukupnog stanja u pravosuđu, a ne zbog ovog snimka, montaže”, kazao je Tegeltija.

“Ja mislim da se ovo zove sekundarna viktimizacija to kada od čovjeka za kojeg tvrdite da je prema njemu počinjeno krivično djelo i da je žrtva, tražite da odgovara”, rekao je Tegeltija.

Od 14 prisutnih članova njih devet se izjasnilo da je za ostavku, troje je protiv, jedan član nije tu, a Mahmut Švraka nije želio da govori.

izvor: raport

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: