Tijelo patrijarha u crkvi, građani ljube kovčeg i krst i pored upozorenja

Tijelo preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja donijeto je u Saborni hram Svetog Arhangela Mihaila, gdje je u toku liturgija. Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mjere, mnogo građana je u Sabornoj crkvi, malo njih nosi maske, nema distance, a okupljeni ljube kovčeg i krst.

veti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.
"Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vjernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha", navodi se u saopštenju.
A u Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupljen veliki broj građana, ne postoji distanca između njih, a neki ne nose ni maske. Kovčeg s telom patrijarha je otvoren, a preko se nalazi providno staklo koje okupljeni građani ljube.Kako se vidi na snimcima, građani koji su tamo i povodom današnje slave, pričešćuju se istom kašicicom. Tijelo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha unijeto je u 8.40h u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tokom liturgije, na dan slave hrama, a poslije toga biće prenijeto u Hram Svetog Save, gdje će biti sahranjen u nedjelju.
Kovčeg s patrijarhom u hram su unijeli pripadnici Garde Vojske Srbije.
Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.
Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.


Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: