TITO JE OVO VOLEO VIŠE OD SVEGA! LEKAR MU JE ZABRANIO DA SE BAVI TIME, ALI ON NIJE HTEO NI DA ČUJE: Društvo su mu pravili najmoćniji ljudi sveta tog vremena, posvađao se čak i sa Čaušeskom.

 

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je lovac, i svoje slobodno vreme često je provodio upravo na lovištima širom Jugoslavije.

Omiljena lovišta nekadašnjeg jugoslovenskog lidera su bili Brioni, Karađorđevo i ona pod upravom lovačkog društva „Jelen“.

 

Tito je počeo da lovi neposredno posle rata i to mu je ostala strast do kraja života. Kada su mu lekari početkom 70-ih predložili uvođenje strože terapije zbog sve lošijeg zdravlja, on je prihvatio uz uslov da mu se dopuste odlasci u lov.

 
 

Ostalo je upamćeno da su mnogi svetski zvaničnici odlazili u lov sa Brozom, pa je tako nekadašnji lider Istočne Nemačke Erih Honeker na lovištu društva „Jelen“ posle mnogo peripetija i praznog hoda ubio jelena i vepra.

Mađarski premijer Janoš Kadar uvolio je jelena, dok sovjetsku braću (Hruščova i Brežnjeva) lovni trofeji nisu zanimali uopšte. Oni su voleli da divljač tamane redom, što više – to bolje.

Za lov sa Čaušeskuom je vezana bizarna epizoda: on i Tito su na divlju svinju pucali istovremeno, pa nisu mogli da se dogovore ko je glavni „kiler“. Onda su tražili rupe od svojih hitaca. Kako Nikolae na svinji nikako nije mogao da nađe ulaznu ranu od svog pucnja, jugoslovenski kolega je svinji podigao rep i rekao: „Evo, ima ovde jedna rupa“.

Sadržaj preuzet sa sajta:www.kurir.rs

Ako vam se svidjaju moje objave obavezno šerujete!!!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano