"TO SU OPOMENE DA SE ČUVAM" Intervju Nikole Tesle skrivan 116 godina otkrio pravu istinu

O tome da je bio veliki naučnik i čudan čovek, kao i da je doživljavao razne neverovatne prizore, o Nikoli Tesli ispričani su memoari. Ipak, ova priča baca novi sjaj na Teslinu biografiju. Jedan njegov intervju koji je navodno bio skrivan punih 116 godina, koji je 1899. dao časopisu Besmrtnost, preneo je portal Ejnsejnt kod.

Srpski naučnik je u svom davnom intervjuu 1899. godine otkrio ko mu je otkrio pokretno magnetno polje.

Novinar je tada upitao Teslu zašto radnici u njegovoj laboratoriji pričaju o bljescima svetlosti, plamenovima i munjama koje se javljaju ako je ljut ili pred nekom opasnošću.

Nikola Tesla

Foto: Profimedia

- To su psihička pražnjenja ili opomene da se čuvam. Svetlost je uvek bila na mojoj strani. Znate li ko mi je otkrio pokretno magnetno polje i induktorski motor, što me je proslavilo u dvadeset i šestoj godini? Jedne letnje večeri, u Budimpešti, posmatrao sam sa svojim prijateljem Sigetijem zalazak Sunca. Hiljade vatri okretalo se plamteći hiljadama boja. Setio sam se Fausta i recitovao stihove. I tada, kao u magli, video sam kako se okreće magnetno polje i radi induktorski motor. Video sam ih u Suncu - rekao je Tesla.

SrbijaDanas

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: