Tramp otpustio glavnog službenika za izbornu sigurnost

Izborni službenici rekli su da je glasanje "najsigurnije" u historiji SAD.

Donald Tramp (Trump) je saopćio da je otpustio najvišeg zvaničnika zaduženog za sigurnost izbora koji se usprotivio tvrdnjama američkog predsjednika o prevari birača.

Predsjednik Tramp rekao je da je otpustio šefa Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture (Cisa) Krisa Krebsa (Chris) zbog njegovih "vrlo netačnih" tvrdnji o integritetu glasanja.

Tramp je odbio priznati američke izbore i iznio je, kako piše BBC, neutemeljene tvrdnje o "masovnoj" prevari birača.

Izborni službenici rekli su da je glasanje "najsigurnije" u historiji SAD.

Krebs je najnoviji dužnosnik kojeg je američki predsjednik smijenio nakon poraza, a prije njega je otpustio ministra obrane Marka Espera, nakon izvještaja da Tramp sumnja u odanost šefa Pentagona.

Krebs je upravljao Agencijom od njenog osnivanja prije dvije godine, nakon navodnog ruskog miješanja u izbore 2016. godine.

Da bi zaštitila izbore od potencijalnih cyber-prijetnji, Cisa sarađuje s državnim i lokalnim izbornim zvaničnicima i privatnim kompanijama koje isporučuju glasačke sisteme, istovremeno nadgledajući prebrojavanje glasačkih listića i elektronsku mrežu.

Krebs je navodno izazvao nezadovoljstvo Bijele kuće zbog web stranice Cise pod nazivom Rumor Control, koja je razotkrila dezinformacije o izborima, od kojih je većinu širio i sam predsjednik.

Avaz

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: