TREBALO JE DETE DA TI STRADA, ALI TI SI GA ZAMENILA: Čudesna viđenja Svete Petke dešavaju se i danas širom Srbije

Čudesna viđenja Svete Petke koju praznujemo 27. oktobra dešavaju se i danas - svetiteljka pomaže u bolesti i nevolji, ali i opominje one koji greše.

 

Mnogima je spasla život i izvela ih na pravi put vere. Vekovi prolaze, a priča o svetiteljki i dalje nadahnjuje srca vernih. I snaži veru, vraćajući nas, uvek iznova, samoj njenoj suštini.

 

Jedan oficir JNA i član tada neprikosnovene partije zatečen je na kolenima na podu beogradske kapelice, udubljene u steni ispod zidina kalemegdanske tvrđave, posvećene Svetoj Petki.

 

Kad ga je neko od vernika upitao kako kao vojno lice tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja, uprkos partiji koja mu to zabranjuje, oficir je odgovorio:

- Ova crkvica mi je spasla život. Za vreme Drugog svetskog rata ja sam ovde u blizini bio napadnut od strane nemačke patrole i gonjen policijskim psima koji su mi bili za petama. Spas sam potražio u ovoj pećinici-crkvici koja tada nije imala ni vrata koja bi me mogla zaštititi od pasa. Utrčavši u crkvicu ja sam očekivao da će psi ući i rastrgnuti me pre dolaska patrole. Međutim, psi su stigli i lajali, ali nisu ulazili dalje od praga - rekao je oficir.

Zatim je ispričao detalje drame.

 

- Utom su stigli i policajci i jedan od njih je kročio unutra sa pištoljem i baterijom. U tom trenu stvorila se odnekud ispred mene neka žena u crnom odelu i stavši ispred mene raširila svoj plašt da me zakloni. Vojnik je šarao baterijom i preko mene i preko svih zidova i uglova kapelice i nije me video. Bio sam za njega nevidljiv! Vojnici su odjurili dalje, a žena u crnini je nestala. Tek posle dva sata ja sam skupio hrabrosti da izađem iz kapelice, ne znajući da li su moji gonioci u blizini, ali je napolju sve bilo mirno i delovalo je umirujuće. Posle sam saznao da je crkvica posvećena Svetoj Petki. Bacivši pogled na ikonu video sam da je ona bila obučena u crne haljine i tako sam je prepoznao. Ona mi je spasla život i zato dolazim ovde da joj se zahvalim - ispričao je oficir.

 

 

Neobična je i na isti način sačuvana priča iz sela Vitanovca kod Kraljeva. Domaćica porodice je izašla na put da sačeka autobus kojim je trebalo da stigne njen muž i da mu rukom mahne da ne izlazi iz autobusa nigde u selu već da požuri kući zbog neke obaveze.

 

Bio je praznik. Čekajući autobus desi se da na nju naleti kombi i odbaci je u stranu. Ostala je da leži u nesvesti.

 

Osvestila se u bolnici baš kad je primala injekciju. Posle odlaska bolničarke ostade "žena u crnom pored kreveta".

 

- Trebalo je dete da ti strada, ali ti si ga zamenila. Nemoj da tužiš vozača koji je je pregazio. Kad ozdraviš, idi u crkvu Svete Petke i upali sveću... Zašto si radila na petak? I zašto uopšte radiš nedeljom?

 

 

Kad je utonula u san, bolesnica je videla unutrašnjost crkve Svete Petke i raspored ikona na zidu. Kada je izašla iz bolnice, otišla je u crkvu Svete Petke i to ispričala starešini.

 

Kao jedan od novijih primera viđenja Svete petke postoji i priča studentkinje Muzičke akademije koja je bila bolesna od leukemije. Autori monografije "Sveta Petka - slava srpska i zaštita vernih" navode da su joj lekari posle mnogo napora rekli da nemaju više šta da preduzmu.

 

Tada su roditelji, skrhani bolom, pohitali čudesnom lekaru, moštima Prepodobne mati Paraskeve u gradu Jaši, sa jakom verom, sa molitvama i suzama, da im isceli kćer.

 

Tokom dva meseca sveštenici Saborne crkve i roditelji zajedno sa kćerkom molili su se Bogu i Prepodobnoj za isceljenje. Nakon revnosnih molitava, devojka se potpuno iscelila od leukemije, tako da su se čudili svi lekari, a početkom sledeće godine vratila se na Akademiju na predavanja.

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: