Trenutno najbolji posao na svijetu

Biti brodarski prevoznik trenutno je najbolji posao na svijetu.

Kako navodi "Bloomberg", globalna brodarska industrija trenutno uživa u najvišem nivou prihoda još od 2008. godine, s obzirom da je kombinacija snažnog skoka potražnje za cijelim nizom roba te poremećenih lanaca snabdijevanja zbog pandemije, tarife za prevoz robe (vozarine) popela na gotovo rekordne nivoe.

Trenutno zarađuju gotovo svi: od kontejnerskih brodova preko brodova za rasute terete do specijalizovanih za prevoz automobila. U rastu tarifa za prevoz robe jedino zaostaju brodari koji se bave prevozom nafte i gasa u tankerima.

U središtu kontejneraši

U središtu skoka tarifa za prevoz robe su ipak kontejnerski brodovi gdje su cijene prevoza svakog dana sve više. Na primjer, za prevoz 40-stopnog kontejnera od Kine do Evrope brodari trenutno traže oko 14.300 dolara što je 500 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi "Poslovni dnevnik".

Prevoz kontejnera iz kineskih luka do onih na američkoj istočnoj obali još je skuplji, iznad 20.000 dolara, pokazuju podaci "Freightos", agencije koja prati kretanje brodskih tarifa za prevoz robe. Ogromna zarada već počinje da se nazire u ovogodišnjim poslovnim prognozama brodara. Tako je danski A.P. Moler-Maersk – najveći svjetski kontejnerski prevoznik – prošlog mjeseca povećao prognozu ovogodišnje dobiti za čak pet milijardi dolara.

Međutim, postoje i prevoznici koji smatraju da im ovakav skok vozarina dugoročno – šteti. Tako razmišlja vođstvo francuskog brodara CMA CGM – trećeg po veličini kontejneraša u svijetu – koje se odlučilo na redak primjer zamrzavanja svojih vozarina na spot tržištu. Iz kompanije su poručili kako žele da očuvaju dugoročne odnose sa klijentima i stoga će svoje vozarine zadržati na sadašnjim nivoima narednih pet mjeseci.

Uprkos proceni kompanije da će u tom razdoblju cijene prevoza dodatno porasti. Analitičari smatraju da bi CMA-CGM-ov potez mogao biti izazov konkurentima, poput Maerska i italijansko-švajcarskog MSC-a.

Njemački Hapag-Lojd tvrdi da je već zamrznuo svoje vozarine u narednih nekoliko nedjelja, ali je o tome obavijestio samo klijente. Uprkos tome, zarade brodara već su dosegle najviši nivo u 11 godina, a s obzirom na očekivanja o nastavku snažne lične potrošnje u vodećim ekonomijama do kraja godine, nema naznaka da uskoro slijedi "hlađenje" tržišta.

"Snažna potražnja za sirovinama u kombinaciji sa logističkim poremećajima povezanim sa korona virusom podržavaju vozarine na spot tržištu", izjavio je prije desetak dana tokom sastanka as analitičarima Ted Petrone, potpredsjednik kompanije Navios maritajm koja posjeduje flotu brodova za rasute terete.

Štaviše, situacija na tržištu je postala toliko neobična da su čak takvi brodari počeli da razmišljaju da na palubama prevoze kontejnere.

Iako je takva ideja tehnički prilično škakljiva – brodovi za rasute terete nisu projektovani za prevoz kontejnera – o tome razmišlja kompanija Golden oušn grup.

"To dovoljno govori o situaciji u kojoj smo se našli", kaže izvršni direktor kompanije Ulrik Andersen.

Pate jedino tankeri

Ipak, nije isplativ samo prevoz kontejnera. Vozarine specijalizovanih brodova za automobile na najvišem su nivou od 2008. godine. Snažno su skočile i cijene prevoza robe brodovima za generalni teret, pa ne čudi što "ClarkSea" indeks koji prati dnevne zarade u više brodarskih sektora bilježi najduži rast na mjesečnom nivou u istoriji.

Kako se morem prevozi 80 odsto svjetske trgovine, ovako skup brodski prevoz mora ostaviti traga na ukupnoj ekonomiji kroz rast inflacije, tumače ekonomisti. S druge strane, vlasnici tankera nemaju previše razloga za zadovoljstvo 2021. godinom.

S obzirom da članice OPEK+ naftnog saveza i dalje zauzdavaju proizvodnju nafte, trenutno vlada višak tankera što vozarine drži na niskim nivoima. Štaviše, zarade tankera u prvom polugodištu su bile najniže u posljednje dvije decenije, stoji u izvještaju špediterske kompanije "Gibson".

Na primjer, vozarina za vrlo velike tankere za sirovu naftu (VLCC segment) nosivosti 270.000 tona na liniji Kina-Persijski zaliv od sredine januara do sredine maja bila je manja od 3.000 dolara. Prema analizi kompanije Bimko, vozarine za produkt tankere tokom proljeća bile su tako niske da nisu pokrivale čak ni trošak plovidbe i radne snage.

Tako je pala u vodu jedna od najvećih opklada u brodarskom sektoru na početku godine, da će skok potražnje za naftom tokom letnjih mjeseci podignuti i vozarine tankera. Međutim, analitičari su i dalje optimistični – vozarine bi trebalo da se povećaju od oktobra kako će zalihe nafte početi da se smanjuju, tvrde analitičari kompanije "Pareto securities".

Kako je zbog ogromne potražnje isplativo i graditi nove brodove, analitičari smatraju da brodari treba da budu oprezni kako ne bi opet upali u zamku koja ih je bacila na koljena prije 13 godina.

Naime, 2008. dogodio se talas narudžbi novih brodova. Ali, mnoštvo tih narudžbi ubrzo je povučen jer je ubrzo izbila najgora ekonomska kriza u posljednjih nekoliko decenija.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: