Tužna sudbina prve žene koja se skinula na filmu

Odri Manson (Audrey Munson), poznata i kao “Mis Menhetn” u istoriji je zabilježena kao prvi američki supermodel, ali i kao prva žena koja se obnažila na filmu.

Odri Manson bila je glumica na Brodveju, ali najviše poznata kao model za slikanje i izradu serije skulptura koje su postale prava umjetnička djela. Poslužila je kao model mnogobrojnim slikarima, skulptorima i fotografima.

Prva je žena koja se obnažila na filmu i to u filmu "Inspiracija", snimljenom 1915. godine, glumeći upravo modela koji pozira vajaru. To je bio jedan od njena četiri snimljena nijema filma.

Muza mnogih umjetnika, ona je žena čije se lice i tijelo i danas mogu vidjeti na mnogim skulpturama na javnim mjestima u Americi, od kojih je samo u Njujorku 14.

Ipak, njen život, zbog ljepote i popularnosti, pratile su i bizarni i tragični događaji.

U vrijeme kada je već postala popularna, 1919. godine, živjela je sa majkom u Njujorku, u zgradi čiji je vlasnik bio dr. Volter Vilkins. Vilkins se zaljubio u nju, i ubio svoju suprugu Džuliju kako bi bio slobodan i mogao da oženi Odri.

Odri i majka, pobjegle su iz Njujorka odmah poslije ovog događaja, a policija je izdala potjernicu za njima zbog ispitivanja. Nakon nacionalne potrage, locirane su. Odbile su da se vrate u Njujork i ispitane su u Kanadi.

Odri je žestoko negirala da je ikada imala bilo kakvu emotivnu vezu sa Vilkinsom, koji je kasnije optužen za ubistvo i osuđen na smrtnu kaznu. Objesio se u zatvoru prije nego što je kazna izvršena.

Da li kao direktna posljedica ovog događaja, tek za Odri više nije bilo posla. Željela je da nastavi da radi posao kojim se bavila, javljala se na mnoge oglase, ali su sva vrata za nju bila zatvorena. Sve do kraja 1920. godine, bila je bez posla, a izdržavala ju je majka koja je prodavala kuhinjske stvari od vrata do vrata.

1922. godine pokušala je sebi da oduzme život.

Godine 1931. njena majka tražila je da Odri bude smještena u psihijatrijsku ustanovu, i po nalogu suda, upućena je na kliniku gde je liječena od depresije i šizofrenije. U ovoj ustanovi je provela čitavih 65 godina. U trenutku smrti imala je 104 godine. Sahranjena je na groblju u Njuhejvenu, prvobitno bez ikakvog obilježja, da bi njena porodica tek 2016. na njen grob postavila skromno obilježje. 

B92.net

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: