Tvorac hit serije "Squid Game": Nisam baš toliko bogat, Netfliks mi ne plaća bonuse

Hit serija "Squid Game" koja je Netfliksu donela preko 900 miliona dolara, nije bila toliko isplativa njenom reditelju i scenaristi Huang Dong-hjaku. Tvorac serije je od stresa izgubio šest zuba, a uprkos vrtoglavom uspehu njegovog dela, nije dobio nikakvu dodatnu zaradu, pored već ugovorenog honorara.

Upitan da li je danas bogat barem koliko i takmičar iz serije koji dobija glavnu nagradu (oko 39 miliona dolara), reditelj i scenarista kaže za britanski Gardijan da nema toliko novca.

"Ali imam dovoljno. Imam dovoljno da donesem hranu na sto. A nije da mi Netfliks plaća bonuse. Platili su mi prema ugovoru koji smo originalno sklopili", kaže Hjuk.

Iako je reditelj doneo na stotine miliona dolara Netfliksu i napravio seriju koja je postala najpopularnija u istoriji te platforme, nedavno je rekao da mu je stresna i pomisao da pravi nastavak.

"Bilo je fizički, mentalno i emocionalno iscrpljujuće. Stalno sam dobijao nove ideje i menjao epizode tokom snimanja, tako da se količina posla višestruko uvećavala", kaže on.

Na ideju da snimi "Squid Game" došao je nakon što je njegova porodica dospela u finansijske probleme 2009. kada je svetska finansijska kriza snažno uticala na Južnu Koreju.

"Majka mi se penzionisala, a ja sam radio na jednom filmu, ali nisam uspevao da to naplatim. Nisam mogao da radim oko godinu dana. Morali smo da pozajmljujemo novac - moja majka, moja baka i ja", prisetio se reditelj.

Rasterećenje je tražio u tematskim kafićima za ljubitelje stripova, u kojima je "bežao" u izmišljene nacrtane svetove.

"Čitao sam 'Battle Royal' i 'Liar Game' kao i druge slične stripove. Oslanjao sam se na ljude u njima kojima su očajnički trebali novac i uspeh. Bila je to niska tačka u mom životu. Pitao sam se: da postoji takva igra preživljavanja u stvarnosti, da li bih se prijavio da zaradim novac za svoju porodicu? Shvatio sam da, kao reditelj, mogu da dam svoj pečat takvoj vrsti priča i počeo da radim na scenariju", ispričao je Huang Dong-hjak.

Zasnovao je temu na stvarnoj dečjoj igri koja je bila popularna u Koreji sedamdesetih i osamdesetih godina pod imenom "igra jegulje", ali zašto je tu borbu za pobedu učinio toliko brutalnom?

"Zato što je serija motivisana jednostavnom idejom: borimo se za život u vrlo neravnopravnim okolnostima", kaže reditelj.

Živimo u nepravednom svetu

Upitan da li je njegova serija duboka kritika kapitalizma, odgovara rečima: "Nije tako duboka. Vrlo je jednostavno! Verujem da je celokupan globalni ekonomski poredak neravnopravan i da oko 90 posto ljudi veruje da nije fer. Tokom pandemije siromašnije zemlje nisu mogle da dobiju vakcine za svoj narod. Zaražavali su se na ulicama i čak umirali. Tako da sam pokušao da pošaljem poruku o modernom kapitalizmu. Kao što sam rekao, nije duboka".

Kaže da ne vidi kontradikciju u tome što je za kritikovanje kapitalizma morao da dobije sredstva od međunarodne korporacije kakav je Netfliks.

"Netfliks je globalna korporacija, ali ja ne mislim da podstiče neravnopravnost. Ne mislim da tu ima neke kontradiktornosti. Dok sam radio na projektu, cilj je bio da barem na jedan dan serija bude na prvom mestu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali se pokazala mnogo uspešnijom, najgledanijom serijom na Netfliksu. To je bilo vrlo neočekivano. Pokazuje da svetska publika rezonira sa porukom koju sam želeo da pošaljem", kaže reditelj.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: