U Austriji od danas na snazi karantin: Zatvaraju se škole i prodavnice

U Austriji su od ponoći na snazi nove, još strože mjere. Austrijska vlada je objavila kako od 17. novembra zatvara škole i prodavnice, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućne potrepštine, i to dvije nedjelje nakon uvođenja djelomičnog karantina koja nije zaustavila naglo širenje korona virusa u zemlji.

Kancelar Sebastijan Kurc je, kada je predstavljao mjere rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u tačno određenim okolnostima (kupovina hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja).

- Moj zahtjev za iduće četiri nedjelje: ne susrećite se ni s kim - rekao je Kurc na konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionisati te se pozvao na primjer Izraela.

I prodavnice će se zatvoriti, osim prehrambenih, apoteka, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvete, osnovne i srednje škole osiguraće nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za univerzitete.

Austrija koja ima 8,8 miliona stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom talasu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7.000 u subotu, nakon čega je uslijedilo donošenje novih mjera.

Juče je Austrija imala 4.657 novih slučajeva, dok je još 58 osoba preminulo.

(Telegraf)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: