"U KREČANI JE GORELO TELO, PORED SAM NAŠLA DEČIJU ŠAKU" Zverstva zločinačke OVK počela da izlaze na površinu

U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista.

Videla sam u krečani kako gori ljudsko telo i pronašla sam dečiju šaku. Bila i žica, verovatno za mučenje..., navodi se u knjizi "Sudija u ratu u miru", Danice Marinković, tadašnjeg šefa istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, gde su zapisani detalji nekih od monstruoznih zločina nad srpskim civilima, a sve prema svedočenju pripadnika tzv. OVK. U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista

. Oni su najpre tokom napada na Orahovac, kidnapovali i zarobili 43 osobe, koje su, sa još oko stotinu drugih, odvedene prema Mališevu. Neke od njih odatle su kasnije prebacili na brdo Klečka gde je bila krečana, a tamo je bio štab i kasarna OVK gde je glavni komandant bio Fatmir Ljimaj.

Civili su mučeni, a onda streljani. Kasnije su tela paljena u peći za kreč, radi prikrivanja zločina. Unutar krečane u pepelu delovi tela: butne kosti, potkolenice, odvojeni pršljenovi, deo ramenjače sa izgorelim tkivom, ugljenisana šaka, kao i delovi odeće kidnapovanih koji su tu bili zatvoreni. Tu je bila i žica koja je sa oba kraja bila savijena u obliku kruga, kojom su teroristi očigledno mučili svoje zatočene i u svemu nedužne ljude, žene i decu.

Po svedočenju Ljuana Mazrekua, okrivljenog teroriste koji je učestvovao u masakru u Klečki, komandu za streljanje izdavali su komandanti OVK Fatmir Ljimaj, Gani Krasnići i Hisni Kuljaj. A pre streljanja i naredbu za mučenje.

- Bio sam na vrhu brda na ulasku u Orahovac i sa tog mesta imao sam pregled na ceo grad. Video sam da vojnici OVK otimaju ljude. Najviše civile, ali bilo je i policije. Strpali su ih u teretna vozila i autobus. Bilo je tu i žena i dece. Ganija je naredio da počnemo da maltretiramo te ljude.Video sam da među kidnapovanima ima dosta dece, žena i devojaka, devojčice od 8 godina pa naviše.

Krasnići je devojčice odveo na stranu i redom ih silovao. Svi iz OVK, osim onih koji su bili na straži, silovali su srpske devojčice, devojke i žene - rekao je na saslušanju. - Onda je Ganija naredio da ih sve masakriramo i odvojio iz grupe jednu ženu i dečaka od osam godina. Naredio mi je da ih masakriram i ja sam mu odsekao uho. Video sam da Krasnići odvaja ženu i da joj prvo vadi oči, a potom i seče obe ruke iznad šaka i oba uha. - Posle masakra, Krasnići je naredio da se svi postrojimo i streljamo ostale. Komandovali su "Vatra" i svi smo odjednom zapucali na grupu kidnapovanih. Pucali smo dok smo imali municije - završio je iskaz Ljuan Mazreku.

Klečka masakr 1998

Klečka zločin nad srbima

Bivši pripadnici tzv. OVK osuđeni za 98 ubistava

U optužnici, koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, navodi se da su nekadašnji oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima. Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine. Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene prištinske vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci. Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji. Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

izvor:srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: