U Medveđi i Dragačevu održane radionice za osnaživanje žena
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

TRSTENIK- U okviru projekta ’’Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti’’ koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Ujedinjenih Nacija ’’Women’’, uz finansijsku podršku Evropske Unije, u Medveđi i Dragačevu su održane radionice na temu osnaživanja žena na selu, podeljena je i pomoć za otklanjanje posledica poplava i epidemije korona virusa.

-Pomoć je podeljena ženama iz Medveđe i okolnih sela, koje su same izabrale donatorsku pomoć koja im je potrebna, za različite oblasti privređivanja. Bar da nadoknade deo propuštene zarade koju nisu imale usled vanrednog stanja i zbog KOVID 19. Ovo su male donacije za njihova domaćinstva za održavanje poljoprivredne proizvodnje.

Međutim biće stimulans i za muškarce i njihove porodice da više zarade. Ovo je tek početak, žene ćemo obučavati i o inovacijama i kreativnosti, moramo da menjamo navike i da idemo u korak sa vremenom. Da unapredimo Marketing, kako da upakujemo i plasiramo robu, više nije dovoljno da proizvode iznesemo na pijačne tezge, možemo da ponudimo i da donesemo proizvode na kućne adrese.

Mnogi ljudi koji imaju novac nemaju vremena da idu po pijacama, to je šansa za zaradu, rekla je Nada Satarić iz udruženja ’’Snaga prijateljstva – Amiti’’. Udruženje ’’Ženska inicijativa’’ okupilo je žene sa sela koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Nada Satarić dodaje da je na skupovima podneto više inicijativa u cilju poboljšanja položaja žena na selu, pa su tim povodom naša tri udruženja održala dve radionice.Na skupu u Dragačevu pokrenuta je inicijativa za izmenu zakona o penzionom osiguranju poljoprivrednika, kaže Nada Satarić.

 

Vesna Veljović Milosavljević iz trsteničke Ženske inicijative ističe: "projekat u Medveđi kod Trstenika je  realizovan prema preporuci , odnosno prema predlogu saradnika.  Poljoprivrednicama je podeljena donatorska pomoć.  Tokom trajanja projekta, do kraja septembra meseca tekuće godine, biće organizovano još nekoliko predavanja, na temu poboljžanja života žena na selu, od edukacija za prezentaciju proizvoda i elektronske pijace, do inovativnih mera i usluga i izrada biznis planova’’, dodala je na kraju Vesna Veljović Milosavljević.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano