U okviru Gospojinskih svečanosti: U Palama promovisana knjiga o Nebojši Glogovcu

U Kulturnom centru na Palama, u okviru programa Gospojinskih svečanosti, večeras je promovisana knjiga o pokojnom glumcu Nebojši Glogovcu pod naslovom "Glogi", autora Aleksandra Đuričića.

Ovo nije samo priča o jednom od možda najvećih srpskih glumaca 21. veka, nego i o jednom velikom čovjeku. Istražujući Nebojšin život, otkrio sam njegov koloritni karakter, koji se ne ogleda samo u glumi nego je on bio i odličan pjesnik, vajar, bajker… Sve što je Nebojša radio, radio je s ljubavlju i strašću rekao je Đuričić novinarima.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što je ova knjiga imala “fenomenalan” prijem kod čitalaca, poštovalaca Nebojše Glogovca.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da “čovjek živi onoliko dugo koliko živi njegovo djelo”, a da Đuričićevo djelo o Glogovcu upravo ide u prilog tome.

On je istakao da umjetnik velikog formata poput Glogovca zaslužuje najveću pažnju i pijetet.

– Mi smo danas na Palama presrećni što smo u prilica da ugostimo Aleksandra Đuričića, koji nam je donio ovu divnu priču o životu i djelu Nebojše Glogovca, a pogotovo što je ovaj jedinstveni događaj dio svečanosti koje opština Pale organizuje u okviru obilježavanja dana i krsne slave – Velike Gospojine – naglasio je Jugović.

Ova knjiga, osim privatnog i profesionalnog života jednog od najznačajnijih umjetnika sa ovih prostora, zaviruje i u dešavanja iza pozorišnih i filmskih kulisa te pruža jedinstven pogled na Glogovčev život i djelo.

Đuričić je osim knjige “Glogi” napisao i “Posle fajronta – knjiga o Paji”, “Čuvarkuće – Udovice pisaca” i “Tajne slavnih Srba”.

Nebojša Glogovac je bio proslavljeni srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, a preminuo je nakon kraće i teške bolesti, 9. februara 2018. godine u Beogradu.

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima “Ubistvo s predumišljajem”, “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Kad porastem biću Kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Ravna gora” i “Ustav Republike Hrvatske”.

Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se “Sterijina nagrada”, “Car Konstantin” u Nišu i “Zlatna arena” u Puli za najbolju mušku ulogu.

Promocija knjige “Glogi” u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu biće održana sutra u 20.00 časova.

U okviru Gospojinskih sveanosti, na Palama je večeras otvoren i košarkaški turnir, a u 20.00 časova na Studentskom trgu počeo je dvodnevni festival roka i zanatskog piva.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: