U Sloveniji od danas dozvoljeno okupljanje do 50 ljudi

Ublažavanje restriktivnih mjera protiv korona virusa u Sloveniji nastavlja se nakon odluka vlade 12. maja, a neke promene su počele danas, poput one koja se tiče okupljanja građana na otvorenom.

Od danas, u Sloveniji 50 ljudi može da se okupi na organizovanim javnim skupovima i događajima, a prije toga je maksimum bio deset, prenosi agencija STA.

Ostale restriktivne mjere zasad ostaju na snazi – maske su obavezne u zatvorenom, a distanca od 1,5 metara mora biti održana u zatvorenom i otvorenom.

Nekoliko država više nije na visokorizičnoj listi, uključujući Slovacku i Izrael.

Karantin može da bude prekinut po ulasku u Sloveniju, u slučaju da je osoba negativna na PCR testu poslije pet dana samoizolacije.

Objekti u kojima se održavaju kulturne manifestacije mogu da se otvore sa 50 odsto kapaciteta za osobe koje su se revakcinisale – to važi i za ljude koji pokažu negativan PCR test ili dokaz da su preležali korona virus.

Od petka je moguće da vjerskim službama prisustvuje i veći broj ljudi.

Dalja ublažavanja kreću od ponedeljka, kada će se srednje škole i fakulteti ponovo otvoriti.

Vlada Slovenije se odlučila za najnovija ublažavanja, nakon što je Slovenija ušla u žuti infektivni nivo, a to se dogodilo jer je broj hospitalizovanih pao ispod 500.

 

ATV

Bez obzira na pad u broju hospitalizacija, produženo je stanje epidemije za još 30 dana, počev od 17. maja.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: